Wielka Brytania ; działalność w Polsce + zatrudnienie w WG

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
Elka74

Wielka Brytania ; działalność w Polsce + zatrudnienie w WG

Post autor: Elka74 »

Mam pytanie, obywatel PL uzyskuje dochody w Polsce (działalność gospodarcza jako wspólnik spółki cywilnej).
Dodatkowo przebywa ponad 300 dni w roku w WB, i jest zatrudniony na a'la Umowy o Pracę, czy dobrze myślę że :

1) Dochody z WB rozliczam metodą proporcjonalną PIT/ZG pozycja 9.

2) Co z pozycją 10 podatek ? Czy też wykazuje jak przy metodzie proporcjonalnej ?

3) Co z ulga abolicyjną "na powrót" PIT/O część C poz. 47 "Ulga o której mowa w art. 27g" mogę zastosować ?

Wychodzi mi 8 tyś podatku w PL

wla.gle

Re: Wielka Brytania ; działalność w Polsce + zatrudnienie w WG

Post autor: wla.gle »

3xtak.
Oczywiście jeśli w GB umowa o pracę - prywatna praca najemna - odlicz diety i KUP.

Elka74

Dziękuje za odpowiedź :*
Coś mi się ubzdurało, że ulgi abolicyjnej do dochodów z WB już nie ma. Media trąbiły że brak ulgi abolicyjnej, podatnicy zapłacą duże podatki itd itp.
Chyba że pomyliłam że od 2021 rok tak będzie że limit kwotowy ulgi będzie na poziomie 1381 zł/mc

snykwa

Post autor: snykwa »

....Chyba że pomyliłam że od 2021 rok tak będzie że limit kwotowy ulgi będzie na poziomie 1381 zł/mc....
Tu jest źródło prawdy.
1360.
https://www.pit.pl/aktualnosci/mf-wyjas ... -r-1002852

Elka74

No i wszystko jasne :):):) Całe szczęście że jesteście :)

Elka74

A mogę jeszcze podpytać o jedno ?

A w której pozycji należy uwzględnić zwrot podatku za granicą w sytuacji gdy zastosowana została kwota ulgi abolicyjnej ?

Chodzi mi konkretnie o sytuację, gdzie fiskus "wyłapuje" podobno ostatnio te osoby które zastosowało ulgę abolicyjną w polskim zeznaniu podatkowym oraz później otrzymali zwrot podatku z zeznania rocznego zagranicznego po zastosowaniu przysługujących im tam ulg ?
i te kwoty podobno później trzeba doliczyć do zeznania skoro ktoś zastosował ulgę abolicyjna. Tylko dokonać tego na bieżąco w roku kiedy nastapił zwrot podatku ?

snykwa

Post autor: snykwa »

Doliczenia do podatku poz. 258.
Poczytaj na forum jak się oblicza kwotę do doliczenia po zwrocie podatku bo nie zawsze wpisuje się kwotę zwrotu.

Zablokowany