kwoty z tytułu zupełnego braku przychodów od wynajmu mieszkania rozliczałem przez kilka lat jako stratę ,rozpoczynając kolejny rok od połowy straty z roku ubiegłego,( lokator był z piekła rodem). 15000, 7,500.3750,1875.Sąd ,eksmisja,
W 2020 r Zaczęły sie wpłaty od komornika.
W 2020 przychody od komornika przekroczyły te (dzielone na pół co roku) straty z roku poprzedniego. ( czyli z 2019 r 1875 zł)
wyszło za rok plus 288 zł. wpisałem je w dochody.
zaliczki podatku nie płaciłem.
gdzie mam wpisac podatek jaki powinienem w PIT 36 naliczyć, czy on (podatek) naliczy się sam ?
I drugie pytanie czy w 2021 roku od wpłat od komornika (comiesięczne) samemu płacic zaliczki.czy poczekać na rozliczenie za 2021. emeryt na PIT40A.
Nie ma już dochodów z wynajmu tylko PIT 40A. Mieszkania już nie ma.
wynajem PIT 36 opodatkowanie wpłat komornika
Re: wynajem PIT 36 opodatkowanie wpłat komornika
Wynajem jak miałeś opodatkowany, zasady ogólne, czy ryczałt, jest to o tyle ważne że jeżeli ryczałt to musisz pamiętać że kwota zadłużenia główna jest opodatkowana 8.5%, a odsetki musisz opodatkować na zasadach ogólnych.
Jeżeli z najmu rozliczałeś się na zasadach ogólnych, piszesz PIT-36, to niema znaczenia czy kwota główna, czy odsetki.
To tak na wszelki wypadek, znane mi z autopsji.
Jeżeli z najmu rozliczałeś się na zasadach ogólnych, piszesz PIT-36, to niema znaczenia czy kwota główna, czy odsetki.
To tak na wszelki wypadek, znane mi z autopsji.
rozliczałem sie na zasadach ogólnych. to znaczy nie rozliczałem sie bo nie było co rozliczać.
Nie deklarowałem nigdy rozliczenia ryczałtowego.
rozliczałem sie na zasadach ogólnych. to znaczy nie rozliczałem sie bo nie było co rozliczać.
No to kwota główna i odsetki opodatkowujesz jednakowo, na zasadach ogólnych, co do reszty to musi się wypowiedzieć ktoś obeznany w temacie.