Dzień dobry,
1.w roku 2020 mąż miał dwa kontrakty w Norwegii - kompletnie nie wiem czy musimy się z tego rozliczać czy nie ? słyszałam o zmianach w przepisach - kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać... proszę o pomoc
2. w grudniu podjął pracę na umowę o pracę w PL i dostał pita - wspólny pit 37
3.ja w 2020 byłam na urlopie rodzicielski plus zlecenie - wspólny pit 37
4.do tego wynajmujemy mieszkanie - pit 28 - tu mam też ogromny problem bo nie wpłacałam zaliczek regularnie - chciałabym naliczyć wszystko wpłacić i złożyć czynny żal , czy uważanie ze ze względu na pandemie i trudną sytuacje rodzinna i finansową zaniechałam wpłaty zaliczek itp. - będzie odpowiednie czy proponujecie coś innego?
5 do odliczenia mamy 3 dzieci
6. mamy dom jednorodzinny i mam fv na wymianę okiem - jak mogę skorzystać z ulgi termo?
bardzo prosze o pomoc wszelkie sugestie i podpowiedzi będą dla mnie cennne
pozdrawiam
Rozliczenie wspólne - mąż miał kontrakty w Norwegii
Re: Rozliczenie wspólne - mąż miał kontrakty w Norwegii
Może odpowiem częściowo /resztę później/...:).
Ad. 1
Dochody z Norwegii musisz rozliczyć.
Rozliczenie w związku z tymi dochodami będzie na PIT-36, PIT/ZG oraz PIT/O do ulg i odliczeń.
Za rok 2020 nie zmieniła się metoda rozliczenia UPO z Norwegią - nadal jest wyłączenie z progresją.
Przychód z Norwegii pomniejszasz o 30% diet, przeliczasz na złote, odejmujesz KUP i dochód wpisujesz
do załącznika PIT/ZG do poz.8 oraz do poz. 254 do wyliczenia stopy procentowej którą będzie liczony
dochód do opodatkowania uzyskany w PL /oprócz pIT-28/.
Ad.2,3
wpisujesz kwoty do PIT-36 w odpowiednie wiersze.
Ad.4
Złożyć rozliczenie PIT-28 z czynnym żalem wykazać należny ryczałt za poszczególne miesiące,
dokonać wpłaty należnego ryczałtu, uzgodnić wcześniej z US ew. odsetki lub samemu obliczyć.
AD.5
odliczenie w PIT/O - wpisać PESELE dzieci.
Ad. 6 odliczyć/ wykazać ulgę w PIT/O w poz. 31, 32 /odpowiednio podatnik, małżonek/.
Ad. 1
Dochody z Norwegii musisz rozliczyć.
Rozliczenie w związku z tymi dochodami będzie na PIT-36, PIT/ZG oraz PIT/O do ulg i odliczeń.
Za rok 2020 nie zmieniła się metoda rozliczenia UPO z Norwegią - nadal jest wyłączenie z progresją.
Przychód z Norwegii pomniejszasz o 30% diet, przeliczasz na złote, odejmujesz KUP i dochód wpisujesz
do załącznika PIT/ZG do poz.8 oraz do poz. 254 do wyliczenia stopy procentowej którą będzie liczony
dochód do opodatkowania uzyskany w PL /oprócz pIT-28/.
Ad.2,3
wpisujesz kwoty do PIT-36 w odpowiednie wiersze.
Ad.4
Złożyć rozliczenie PIT-28 z czynnym żalem wykazać należny ryczałt za poszczególne miesiące,
dokonać wpłaty należnego ryczałtu, uzgodnić wcześniej z US ew. odsetki lub samemu obliczyć.
AD.5
odliczenie w PIT/O - wpisać PESELE dzieci.
Ad. 6 odliczyć/ wykazać ulgę w PIT/O w poz. 31, 32 /odpowiednio podatnik, małżonek/.