Rozliczeniem działalności gospodarczej.

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
andy10

Rozliczeniem działalności gospodarczej.

Post autor: andy10 »

Mam problem z rozliczeniem działalności gospodarczej, prowadzonej w Wielkiej Brytanii. Chcę zrobić PIT-36, ponieważ oprócz dochodów polskich (umowa zlecenie) mam także działalność w Wielkiej Brytanii. Próbowałam wpisać kwotę związaną z działalnością w PIT-ZG - metoda proporcjonalna- ale z podpowiedzi wynika, że mam uzupełnić pIT-B i tam wpisać dochody z działalności. Tak też zrobiłam, kwota z PIT-B przeniosła się do PIT- ZG.
Wszystko się dobrze wyliczyło, łącznie z ulgą na powrót w PIT-O.
*********************************************************************************
Niestety pojawił się nowy błąd - brak NIP podatnika.
*********************************************************************************
Podatnik ma tylko pesel, nie ma numeru NIP. Błąd jest krytyczny i nie mogę wysłać rozliczenia.
Czy na pewno dochody z działalności w Wielkiej Brytanii (z działalności gospodarczej) należy wykazywać w PIT-B.

M.K.

Re: Rozliczeniem działalności gospodarczej.

Post autor: M.K. »

Nikt nie wie?

snykwa

Re: Rozliczeniem działalności gospodarczej.

Post autor: snykwa »

P. Marcinie. Nie da się wpisać kwot z działalności w PIT/ZG bo krzyczy, że nie został wypełniony załącznik PIT/B.
Sprawdzałem również innym programem i też wstawia PIT/B. Od 2020 rozliczenie z WB jest metodą proporcjonalną.

Zablokowany