Witam . Samotnie wychowuje syna który ukończył 20 lipca 18 lat. Syn od początku roku do końca roku kontynuuje naukę w szkole zawodowej . Otrzymał on również Pit-11 z praktyk zawodowych . Dochód syna to 3400zł . Dodam ze ja oczywiście pracuje na umowę o prace i otrzymałem swój Pit-11.
1.Czy w takiej sytuacji przysługuje mi ulga prorodzinna na cały rok czy tylko do końca lipca ?
2. Czy syn musi wypełnić swój pit-37 podając dochód za cały rok ?
3. Czy ja mogę rozliczyć się z synem na jednym picie i ewentualnie jakim ?
samotnie wychowujacy syna
Re: samotnie wychowujacy syna
wodnik_1974 »
... Samotnie wychowuje syna który ukończył 20 lipca 18 lat - odejmij dochód syna uzyskany do pełnoletności.
Nie liczy się do limitu, może pozostały dochód uzyskany po 18-ce będzie < 3089,00 zł.
1.Czy w takiej sytuacji przysługuje mi ulga prorodzinna na cały rok czy tylko do końca lipca ? - za cały rok
2. Czy syn musi wypełnić swój pit-37 podając dochód za cały rok ? - tak
- rozliczysz się jako samotnie wychowujący, jeśli dochód ze stosunku pracy to PIT-37.
Nie uwzględniasz już w swoim picie dochodów syna.
... Samotnie wychowuje syna który ukończył 20 lipca 18 lat - odejmij dochód syna uzyskany do pełnoletności.
Nie liczy się do limitu, może pozostały dochód uzyskany po 18-ce będzie < 3089,00 zł.
1.Czy w takiej sytuacji przysługuje mi ulga prorodzinna na cały rok czy tylko do końca lipca ? - za cały rok
2. Czy syn musi wypełnić swój pit-37 podając dochód za cały rok ? - tak
- rozliczysz się jako samotnie wychowujący, jeśli dochód ze stosunku pracy to PIT-37.
Nie uwzględniasz już w swoim picie dochodów syna.