dzialalnosc a ulga prorodzinna
dzialalnosc a ulga prorodzinna
witam maz prowadzi dzialalnosc gospodarcza rolicza sie sam , ja tez rozliczam sie sama z umowy o prace i czy moge odliczyc ulge na dziecko ? prosze o pomoc , z gory dziekuje
Re: dzialalnosc a ulga prorodzinna
czy nikt mi nie pomoze , prosze tylko o pomoc czy przysluguje mi ulga na dziecko skoro maz ma dzialalnisc gospodarcza ?
Możesz odliczyć ulgę pod warunkiem,że dziecko jest :
a) małoletnie, albo
b) bez względu na wiek jeżeli był pobierany zasiłek pielęgnacyjny lub renta socjalna, albo
c) miało mniej niż 25 lat, uczyło się/studiowało a jego dochód w 2009 roku nie przekroczył 3089 zł.
Jeżeli 25 lat skończył w ciągu 2009 roku ( i spełniał resztę warunków) to ulga przysługuje do m-ca ukończenia 25 lat, tak samo jeżeli w trakcie roku skończyło naukę to również ulga tylko za m-ce kiedy się uczyło (miało status ucznia/studenta).
a) małoletnie, albo
b) bez względu na wiek jeżeli był pobierany zasiłek pielęgnacyjny lub renta socjalna, albo
c) miało mniej niż 25 lat, uczyło się/studiowało a jego dochód w 2009 roku nie przekroczył 3089 zł.
Jeżeli 25 lat skończył w ciągu 2009 roku ( i spełniał resztę warunków) to ulga przysługuje do m-ca ukończenia 25 lat, tak samo jeżeli w trakcie roku skończyło naukę to również ulga tylko za m-ce kiedy się uczyło (miało status ucznia/studenta).
To śmiało korzystaj z ulgi :)