Ulga Prorodzinna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
bielowkaeb

Ulga Prorodzinna

Post autor: bielowkaeb »

Para jest małżeństwem od kwietnia 2020 roku. Żona pracuje i ma dziecko ,ale obecny mąż nie jest biologicznym ojcem, pracuje w Niemczech. Czy pod uwagę są brane dochody wspólne teraźniejszych małżonków? Dziecko nosi nazwisko swojego biologicznego ojca. Proszę o pomoc

wla.gle

Re: Ulga Prorodzinna

Post autor: wla.gle »

Wg mnie...
-dochody obecnego męża nie mają żadnego znaczenia
nie jest rodzicem biologicznym dziecka ani go nie przysposobił - nie ma prawa do ulgi.

Matka dziecka jest uprawniona do ulgi prorodzinnej i obowiązuje ją limit 56000,00 dochodu,
jako, że jak rozumiem obecny małżonek pomaga przy wychowywaniu jej dziecka,
w związku z czym raczej nie może być jako samotnie wychowująca.

Jeżeli biologiczny ojciec nie jest pozbawiony praw rodzicielskich i wykonuje wobec dziecka WŁADZE RODZICIELSKĄ,
również ma prawo do ulgi na zasadach jak matka dziecka.

Rozumiem, że dziecko spełnia wymogi do ulgi.....

Ahoj !

Może ktoś jeszcze się wypowie....

Tolek

Re: Ulga Prorodzinna

Post autor: Tolek »

Wg mnie..
wszystko to co napisał wla.gle Potwierdzam.
jedynie co do rozliczenia jako samotnie to czytałem ostatnio wyrok NSA dotyczący.
rodziców rozwiedzionych i rodziców niebędących związku a pracujących za granicą przez cześć roku
jednego i potem drugiego. dotyczące rozliczenia jako samotnie .
W ocenie NSA jeśli rodzic dziecka nie pomaga, nie bierze udziału i nie wykonuje w tym samym
miejscu przy współudziale drugiego rodzica czynności wychowawczych. to wręcz nie mądre i nie
logiczne jest twierdzenie że czynią to wspólnie .
USTAWODAWCA nie zastrzegł wprost że z ulgi może korzystać tylko i wyłącznie jeden z rodziców.

moim zdaniem obecny małżonek nie jest biologicznym ojcem na dodatek pracuje w Niemczech
wiec matka nie tylko przez 3 miesiące ale i cały rok sama podejmuje czynności wychowawcze .

napisałem to tylko dlatego że spodobała mi się ta ocena NSA prosta i logiczna.

Pozdrawiam Tolek .

Zablokowany