Dzień dobry,
temat teoretycznie maglowany ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.
Małżeństwo zawarte w 2019 roku, rozdzielność majątkowa. Dziecko z poprzedniego związku małżeńskiego. Do tej pory rozliczałam się jako samotna matka (jeszcze za 2019). Z racji rozdzielności rozliczam się sama,mam jedno dziecko, otrzymuje alimenty, były mąż ma ograniczoną władzę rodzicielską. Moje dochody znacznie przekraczają 56 tyś zł, nie przekraczają jednak 112 tyś zł. Jedyną opcją skorzystania z ulgi jest złożenie zeznania jako samotna matka. Co w tym względzie mówią przepisy? Wszędzie jest mowa o rodzicach biologicznych,opiekunach prawnych itp. Nie znalazłam konkretnie takiego przykładu jak mój. Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam Ewa
rozdzielność majątkowa - ulga na dziecko
Re: rozdzielność majątkowa - ulga na dziecko
Czy partner, z którym ma Pani teraz rozdzielność bierze odział w wychowaniu dziecka?
Jesli tak, to nie może się Pani rozliczać jako osoba samotnie wychowująca dziecko. Czyli limit dochodów spada do 56000. Niestety ulga nie będzie się nalezała
Jesli tak, to nie może się Pani rozliczać jako osoba samotnie wychowująca dziecko. Czyli limit dochodów spada do 56000. Niestety ulga nie będzie się nalezała
Re: rozdzielność majątkowa - ulga na dziecko
Dziekuję za odpowiedź. Mój aktualny mąż z pewnością w jakimś stopniu bierze udział w wychowaniu mojego dziecka. Mieszkamy w jego domu, to on płaci rachunki itp. Nie zmienia to faktu, ze z biologicznym ojcem dziecka jestem po rozwodzie, ojciec ma ograniczoną władzę rodzicielską. Uważam, ze takie podejście jest krzywdzące, tym bardziej, ze alimenty które otrzymuje przekraczają 700 zł i w związku z tym muszę zapłacić należny podatek :(