Błąd sumatora PITy IPS

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
spiot

Błąd sumatora PITy IPS

Post autor: spiot »

W programie PITy IPS przy wpisywaniu wartości w sumatorze w dowolnym formularzu, w dowolnym polu, po wpisaniu separatora dziesiętnego (wszystko jedno: kropki albo przecinka) wartość sumowana zeruje się, a po zamknięciu sumatora otrzymuję komunikat o błędzie ("Wystąpił błąd w składniku sumatora"). Ten sam błąd pojawia się, kiedy otwieram zeznania z poprzednich lat - sumator zeruje wpisane wartości. Na czym polega błąd?

M.K.

Re: Błąd sumatora PITy IPS

Post autor: M.K. »

Zaraz sprawdzę.

M.K.

Na razie na naszych komputerach działa poprawnie (Window 7 i 10),
Proszę o pomoc i sprawdzenie - rodzaj Windows, format kwot.

spiot

Windows 10.
Sumator działa poprawnie przy wpisywaniu cyfr. Przy wpisywaniu jakichkolwiek innych znaków (w tym przecinka albo kropki) - traktuje dane pole jako błędne, nie uwzględnia go w sumowaniu, a po zamknięciu sumatora zgłasza błąd.
Kiedy próbuję wkleić liczbę z przecinkiem ze schowka poleceniem "Wklej ze schowka", dostaję komunikat "Zawartość schowka nie jest zgodna z danymi sumatora".
Kiedy próbuję wkleić liczbę z przecinkiem ze schowka poleceniem "Kopiuj ze schowka", nie dzieje się nic, ale zawartość schowka (czyli liczba z częścią dziesiętną) zostaje zastąpiona przez "Opis,kwota". I to właśnie (czyli "Opis,kwota") wkleja się, kiedy nacisnę wtedy ctrl V.

Optima

Post autor: Optima »

Podaj, w którym polu używasz tego kalkulatora.
Bo może tylko w tym jednym jest coś źle.

U mnie - tam gdzie wykorzystuje - działa OK.
Ale pamiętam, że kiedyś, kilka lat temu, też sygnalizował problemy z kalkulatorem.
Podejrzewam, że to może dotyczyć jednego konkretnego pola w konkretnym formularzu.

M.K.

spiot napisał, że w dowolnym polu.

Ja będę szukał według ustawień Windows (znak dzisiętny, separator tysięcy, format kwot itp)

Optima

Post autor: Optima »

Aha
Masz rację - przeoczyłem.
Niech spróbuje na innym stanowisku/komputerze

A tak przy okazji zaciekawiło mnie czy mam dobrą pamięć i znalazłem:
viewtopic.php?f=16&t=11730&p=32539&hilit=sumator#p32539

Pozdrawiam

M.K.

Inny program, inny sumator, inna biblioteka programistyczna, inny programista...

spiot

Oczywiście nie sprawdzałem wszystkich pól, ale klikałem w różnych polach w różnych formularzach i wszędzie efekt był ten sam. Co ciekawe - także w starych formularzach, sprzed lat.

spiot

To moja wina, to znaczy Windowsów. Domyślnym znakiem dziesiętnym w systemie była kropka, po jej zmianie na przecinek wszystko jest dobrze.

Zablokowany