ulga na dziecko

POLA

ulga na dziecko

Post autor: POLA »

,rozliczamy sie wspolnie pit 37,pracuje tylko mąż ,razem przez kilka lat wychowywaliśmy moją córkę, która teraz studiuje a ja płacę alimenty z dochodów mojego męża.Rok temu w Urz.Skarbowym usłyszałam że nie przysługuje mi ulga bo nie mam własnych dochodów a mężowi też nie , bo jej nie adoptował i nie miało znaczenia że na nią łoży i ją utrzymuje. W urzędzie skarbowym powiedziano że jak rozliczamy się wspólnie to mogę odliczyć ulgę na córkę ' ale tylko ja .Tylko jak skoro nie mam własnego dochodu .Proszę o pomoc jak to jest z tą ulgą . NINA

Bartek

Re: ulga na dziecko

Post autor: Bartek »

Bo przy wspólnym rozliczeniu podatek też jest wspólny i ulga jest odliczana od takiego wspólnego podatku mimo,że w zeznaniu wpisujesz kwotę ulgi tylko przy sobie:)

W przypadku rozliczenia indywidualnego męża podatek liczony od tego samego dochodu co przy wspólnym (męża) jest tylko męża, a więc osoby która nie ma prawa do ulgi.

Mówiąc jeszcze inaczej przy wspólnym rozliczeniu nie ma znaczenia czy obliczony podatek wynika z dochodu męża,żony czy obojga ;)

A co do samej ulgi to :

Odlicza podatnik, który:

1. w stosunku do dzieci małoletnich:

-wykonywał władzę rodzicielską,
- pełnił funkcję opiekuna prawnego, jeżeli dziecko z nim zamieszkiwało,
- sprawował opiekę poprzez pełnienie funkcji rodziny zastępczej na podstawie orzeczenia sądu lub umowy zawartej ze starostą,

2. w stosunku do dzieci pełnoletnich:

- utrzymywał pełnoletnie dzieci w związku z wykonywaniem przez niego ciążącego na nim obowiązku alimentacyjnego oraz w związku ze sprawowaniem funkcji rodziny zastępczej dla dzieci:

- bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,

- do ukończenia 25. roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art.27 lub art.30b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art.27 ust.1 ustawy, z wyjątkiem renty rodzinnej.

POLA

Re: ulga na dziecko

Post autor: POLA »

Dziękuję , zrobię tak ,chociaż wcześniej wpisalam ulgę po ;swojej " stronie to program wyświetlił że kwota została wpisana po nieprawidłowej stronie ,najwyżej zawołają mnie do Urzędu Skarbowego. Pozdrawiam Pola

Zablokowany