Dochody z umowy zlecenia z Niemiec
Dochody z umowy zlecenia z Niemiec
Mam do rozliczenie umowę zlecenia. Nie mam pitu tylko taką informację: W związku z Pana współpracą w 2019 r. na podstawie umowy zlecenia w naszej spółce przesyłamy informację o dochodzie zwolnionym od podatku w roku 2019 oraz informację o wysokości składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne: źródła przychodów: należności z tytułu umowy zlecenia - dochód zwolniony od podatku( dochód zwolniony od podatku w Polsce do rozliczenia w niemieckim urzędzie podatkowym - 86339, 13, składki na ubezpieczenie społeczne - 6438,48, zdrowotne - 4566,75. Nie ma innych dochodów tylko te. Czy wykazuje to w Pit-zg w wierszu 3 ? Składek nie odliczam, nie ma od czego ? Musi to rozliczyć żeby uzyskać zaświadczenie z US i rozliczyć z niemieckim US ?
-
Re: Dochody z umowy zlecenia z Niemiec
Składasz pit 36 + pit zg ( w poz.15...86339, 13 ) , jak rozliczasz naszym programem to więcej nic nie robisz
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Rozliczam waszym programem. Mam jeszcze pytanie - jakby miała do odliczenia dziecko w tej sytuacji. Czy można odliczyć składki jak to dochód zwolniony ? Czy w tej sytuacji składek nie można odliczyć ?
Nie można.
Podatnik, który poza dochodami zagranicznymi zwolnionymi w Polsce z podatku nie uzyskał innych przychodów opodatkowanych skalą podatkową, nie ma prawa do dodatkowego zwrotu z tytułu ulgi prorodzinnej na zasadach określonych w art. 27f ust. 8-12 ustawy pomimo zapłacenia w Polsce składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne od takich przychodów - uznał Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z dnia 23.02.2016 r. nr ITPB2/4511-1087/15/RS.
Podatnik, który poza dochodami zagranicznymi zwolnionymi w Polsce z podatku nie uzyskał innych przychodów opodatkowanych skalą podatkową, nie ma prawa do dodatkowego zwrotu z tytułu ulgi prorodzinnej na zasadach określonych w art. 27f ust. 8-12 ustawy pomimo zapłacenia w Polsce składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne od takich przychodów - uznał Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z dnia 23.02.2016 r. nr ITPB2/4511-1087/15/RS.
Mam jeszcze inny podobny przypadek z tej firmy - kobieta ma emeryturę w Polsce i też dochód na terenie Niemiec z umowy zlecenia. Czy może składki odliczyć jak emeryturę polską i zdrowotne dodać do zdrowotnego z emerytury czy tylko można odliczyć składki zdrowotne z Pit-40A ?
Składki zapłacone do polskiego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) podlegają odliczeniu w polskim zeznaniu podatkowym również wtedy, gdy podstawę ich wymiaru stanowi dochód opodatkowany za granicą, do którego na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania
ma zastosowanie metoda wyłączenia z progresją.
https://www.kis.gov.pl/documents/660917 ... 2eczne.pdf
ma zastosowanie metoda wyłączenia z progresją.
https://www.kis.gov.pl/documents/660917 ... 2eczne.pdf