Witam,
Kolega otrzymał Pit-11 od Agencji Mienia Wojskowego i w poz. 76 umowa z dnia 24.07.2019 o umorzeniu zaległych opłat czynszowych,
a w poz 77 – 6270,78 zł, czy musi się z tego rozliczyć , innych dochodów w 2019 nie miał
Czynsz
Re: Czynsz
Nie jestem pewien...ale wg uopdof,
zwolnione z podatku są:
97b) kwoty należności z tytułu:
a) zaległej opłaty z tytułu czynszu najmu lokalu mieszkalnego,
b) zaległej opłaty za dostawy do lokalu mieszkalnego energii, gazu, wody oraz za odbiór ścieków, odpadów i nieczystości ciekłych,
c) odszkodowania za bezumowne korzystanie z lokalu mieszkalnego,
d) odsetek od należności, o których mowa w lit. a-c,
e) nieuregulowanych kosztów dochodzenia i egzekucji należności, o których mowa w lit. a-d, w tym zasądzonych prawomocnym tytułem wykonawczym wraz z kosztami postępowania sądowego i egzekucyjnego
- umorzonych na podstawie art. 59 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 869) lub uchwały, o której mowa w art. 59 ust. 3 tej ustawy;
a nawet gdyby się musiał rozliczyć to i tak rozliczenie będzie na 0,00, kwota ew. dochodu < 8000.
Może ktoś jeszcze >>>:).
zwolnione z podatku są:
97b) kwoty należności z tytułu:
a) zaległej opłaty z tytułu czynszu najmu lokalu mieszkalnego,
b) zaległej opłaty za dostawy do lokalu mieszkalnego energii, gazu, wody oraz za odbiór ścieków, odpadów i nieczystości ciekłych,
c) odszkodowania za bezumowne korzystanie z lokalu mieszkalnego,
d) odsetek od należności, o których mowa w lit. a-c,
e) nieuregulowanych kosztów dochodzenia i egzekucji należności, o których mowa w lit. a-d, w tym zasądzonych prawomocnym tytułem wykonawczym wraz z kosztami postępowania sądowego i egzekucyjnego
- umorzonych na podstawie art. 59 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 869) lub uchwały, o której mowa w art. 59 ust. 3 tej ustawy;
a nawet gdyby się musiał rozliczyć to i tak rozliczenie będzie na 0,00, kwota ew. dochodu < 8000.
Może ktoś jeszcze >>>:).
Art.59.1. W przypadkach uzasadnionych ważnym interesem dłużnika lub interesem publicznym należności pieniężne mające charakter cywilnoprawny, przypadające jednostce samorządu terytorialnego lub jej jednostkom organizacyjnym wymienionym w art. 9 pkt 3, 4 i 13, mogą być umarzane,...
Agencja Wojskowa nie jest jednostką samorządu.
Agencja Wojskowa nie jest jednostką samorządu.
Dzięki Czech, będę szukał dalej.....
miałem gdzieś zakładki...
gdybyś znalazł coś ciekawego na ten temat-daj cynk :).
miałem gdzieś zakładki...
gdybyś znalazł coś ciekawego na ten temat-daj cynk :).
Tutaj nie ma co szukać - trzeba to wykazac w rozliczneiu rocznym jako "inne źródła"