<t>Witam, chciałam zapytać czy Ktoś z was orientuje się czy jeśli przez 2019 tzn. od stycznia 2019 do września 2019 pracowałam w Holandii, <br/>
w połowie września wróciłam do Polski i do końca roku już nie pracowałam. <br/>
Czy muszę rozliczać się w Polsce? Od grudnia jestem zarejestrowana w bezrobociu.<br/>
(Od 2015 pracowałam w Holandii byłam tam zameldowana,jednak musiałam szybko wracać do Pl,przez co również szybko się wymeldowałam zamknęłam ubezpieczenie itd. ). <br/>
A jeżeli nie muszę się rozliczać do końca kwietnia, to czy kiedy będę potrzebować zaświadczenie do Holenderskiego urzędu że nie miałam żadnych zarobków w Pl, pit 36 mogę zanieść w każdym momencie ?<br/>
Czy jeśli chcę rozliczyć pit 36 to czy wystarczy dać Księgowemu jarograf za 2019 jako roczne dochody?<br/>
Dla mnie to czarna magia..<br/>
Proszę o pomoc</t>
rozliczenie 2019 z NL i zaświadczenie
-
Re: rozliczenie 2019 z NL i zaświadczenie
Witam
Tak, ma Pani obowiązek rozliczyć się z dochodu z Holandii w Polsce (Pit36 z załącznikiem ZG) - za każdy rok przepracowany w Holandii.
Dla księgowego oprócz jaaropgafu warto przygotować spis w jakich dniach przebywała Pani w Holandii (w miarę dokładnie)
Jak to wygląda od strony Holandii - nie wiem ale może warto zawalczyć o jakiś zwrot podatkowy (wtedy przyda się zaświadczenie). Na pewno ma Pani prawo do częściowego zwrotu ubezpieczenia zdrowotnego
Pozdrawiam
Tak, ma Pani obowiązek rozliczyć się z dochodu z Holandii w Polsce (Pit36 z załącznikiem ZG) - za każdy rok przepracowany w Holandii.
Dla księgowego oprócz jaaropgafu warto przygotować spis w jakich dniach przebywała Pani w Holandii (w miarę dokładnie)
Jak to wygląda od strony Holandii - nie wiem ale może warto zawalczyć o jakiś zwrot podatkowy (wtedy przyda się zaświadczenie). Na pewno ma Pani prawo do częściowego zwrotu ubezpieczenia zdrowotnego
Pozdrawiam
agnieGabriel01 pisze:
> <t>Witam, chciałam zapytać czy Ktoś z was orientuje się czy jeśli przez 2019
> tzn. od stycznia 2019 do września 2019 pracowałam w Holandii, <br/>
> w połowie września wróciłam do Polski i do końca roku już nie pracowałam. <br/>
> Czy muszę rozliczać się w Polsce? Od grudnia jestem zarejestrowana w
> bezrobociu.<br/>
- tak, masz obowiązek rozliczenia się w US do końca kwietnia 2020 r.
Po rozliczeniu możesz uzyskać zaświadczenie EU/EOG dla NL.
> (Od 2015 pracowałam w Holandii byłam tam zameldowana,jednak musiałam szybko wracać do
> Pl,przez co również szybko się wymeldowałam zamknęłam ubezpieczenie itd. ).
Jeżeli byłaś w tym czasie REZYDENTEM PODATKOWYM POLSKIM = musisz rozliczyć się za wszystkie lata,
trzeba dołączyć tzw. CZYNNY ŻAL /pismo/.
Jeśli nie byłaś rezydentem podatkowym PL - nie musisz się rozliczać.
> Czy jeśli chcę rozliczyć pit 36 to czy wystarczy dać Księgowemu jarograf za 2019 jako
> roczne dochody?<br/>
> Dla mnie to czarna magia..<br/>
> Proszę o pomoc</t>
Jaaropgaaf wystarczy ......znajdź dobre biuro podatkowe, które Ci rozliczy od razu zwrot podatku z NL.
> <t>Witam, chciałam zapytać czy Ktoś z was orientuje się czy jeśli przez 2019
> tzn. od stycznia 2019 do września 2019 pracowałam w Holandii, <br/>
> w połowie września wróciłam do Polski i do końca roku już nie pracowałam. <br/>
> Czy muszę rozliczać się w Polsce? Od grudnia jestem zarejestrowana w
> bezrobociu.<br/>
- tak, masz obowiązek rozliczenia się w US do końca kwietnia 2020 r.
Po rozliczeniu możesz uzyskać zaświadczenie EU/EOG dla NL.
> (Od 2015 pracowałam w Holandii byłam tam zameldowana,jednak musiałam szybko wracać do
> Pl,przez co również szybko się wymeldowałam zamknęłam ubezpieczenie itd. ).
Jeżeli byłaś w tym czasie REZYDENTEM PODATKOWYM POLSKIM = musisz rozliczyć się za wszystkie lata,
trzeba dołączyć tzw. CZYNNY ŻAL /pismo/.
Jeśli nie byłaś rezydentem podatkowym PL - nie musisz się rozliczać.
> Czy jeśli chcę rozliczyć pit 36 to czy wystarczy dać Księgowemu jarograf za 2019 jako
> roczne dochody?<br/>
> Dla mnie to czarna magia..<br/>
> Proszę o pomoc</t>
Jaaropgaaf wystarczy ......znajdź dobre biuro podatkowe, które Ci rozliczy od razu zwrot podatku z NL.
Witam
Jeżeli chodzi o zaświadczenie o dochodach, urząd holenderski wymaga zaświadczenia na formularzu UE/WE który sam publikuje corocznie - ale co ja tam wiem....?
Jeżeli chodzi o zaświadczenie o dochodach, urząd holenderski wymaga zaświadczenia na formularzu UE/WE który sam publikuje corocznie - ale co ja tam wiem....?
urząd holenderski wymaga zaświadczenia na formularzu UE/WE który sam publikuje corocznie
- zgadza się - dzięki za sprostowanie
https://download.belastingdienst.nl/bel ... folpol.pdf
ale co ja tam wiem....? - prosimy o komentarze, każda uwaga/sprostowanie jest mile widziane.
- zgadza się - dzięki za sprostowanie
https://download.belastingdienst.nl/bel ... folpol.pdf
ale co ja tam wiem....? - prosimy o komentarze, każda uwaga/sprostowanie jest mile widziane.
-
Dziękuję bardzo za informacje.