Witam.Proszę o pomoc w rozliczeniu Korekty za lata
Matka ma syna niepełnosprawnego 27 lat i nie korzystała z ulgi na dziecko .
Mam zamiar jej dokonać korekt za lata poprzednie.
niepełnosprawność istnieje od wczesnego dzieciństwa
Pierwsze orzeczenie ma wydane 2008r i co 3 lata następne ostatnie ma wydane w lipcu 2017r do lipca 2020r.
Na każdym jest ten sam wpis.
- Niepełnosprawność istnieje od-wczesnego dzieciństwa
- stopień niepełnosprawności datuje się od lipiec 2008r
- orzeczenie wydaje się do dnia .............
okazuje się że za 2014 , 2015 , 2016 nie ma orzeczenia gdyż w tym czasie była chora dość długo przebywała w szpitalu,
i nie miał kto jechać z dzieckiem .
i teraz nie wiem czy mam korekty złożyć tylko od 2017r czy mogę wcześniej. gdyż niepełnosprawność istnieje od wczesnego dzieciństwa.
zasiłek pielęgnacyjny pobierała tylko miała na kilka miesięcy wstrzymany.
wydaje mi sie że nawet można by złożyć jej jako samotnie wychowująca. bo spełnia warunki , obecnie jest na małej emeryturze.
Pozdrawiam Tolek
niepełnosprawność a Ulga
Re: niepełnosprawność a Ulga
...obecnie jest na małej emeryturze.
- nie wiem jakie miała wcześniej dochody, ale tutaj nie bardzo będzie z czego odliczyć.
Ulga rehabilitacyjna /jeżeli spełnia warunki/
- za okres /rok/ kiedy był pobierany zasiłek pielęgnacyjny.
Zmiana rozliczenia jako samotna - możliwa dopiero od roku 2018.
Za rok 2019 może się rozliczyć jako samotnie wychowująca /jeżeli spełnia warunki/.
Jakie odliczenia rehabilitacyjne .....?
- nie wiem jakie miała wcześniej dochody, ale tutaj nie bardzo będzie z czego odliczyć.
Ulga rehabilitacyjna /jeżeli spełnia warunki/
- za okres /rok/ kiedy był pobierany zasiłek pielęgnacyjny.
Zmiana rozliczenia jako samotna - możliwa dopiero od roku 2018.
Za rok 2019 może się rozliczyć jako samotnie wychowująca /jeżeli spełnia warunki/.
Jakie odliczenia rehabilitacyjne .....?
Witam:
Jeżeli chodzi o dochody z wcześniejszych lat podatku jest tylko na odliczenie ulgi prorodzinnej
Ulga rehabilitacyjna odpada /nie spełnia warunków /
- nie pamiętam od jakiego roku weszły odliczenia składek do ulgi .
- a teraz najważniejsze pytanie o które pytałem
-i teraz nie wiem czy mam korekty złożyć tylko od 2017r czy mogę wcześniej. gdyż niepełnosprawność istnieje od wczesnego dzieciństwa.
mam zaryzykować i zrobić za 5 lat czy tylko za 2 lata . Bo szkoda mojego pisania jeżeli US wezwie i sprawdzi że za te 3 lata była przerwa, nie było orzeczenia . wydaje mi się że najwyżej nie uzna i tyle. Co mi radzicie że nie ma sensu składać .
Przyniosła mi wszystkie orzeczenia i decyzje o przyznaniu pielęgnacyjnego od 2008 r i decyzji też brakuje za te 3 lata. ona twierdzi że miała
tylko na kilka miesięcy wstrzymaną wypłatę świadczenia .
jeszcze jedno czy nadal obowiązuje składanie wniosku o przyczynę korekty .
Pozdrawiam tolek
Jeżeli chodzi o dochody z wcześniejszych lat podatku jest tylko na odliczenie ulgi prorodzinnej
Ulga rehabilitacyjna odpada /nie spełnia warunków /
- nie pamiętam od jakiego roku weszły odliczenia składek do ulgi .
- a teraz najważniejsze pytanie o które pytałem
-i teraz nie wiem czy mam korekty złożyć tylko od 2017r czy mogę wcześniej. gdyż niepełnosprawność istnieje od wczesnego dzieciństwa.
mam zaryzykować i zrobić za 5 lat czy tylko za 2 lata . Bo szkoda mojego pisania jeżeli US wezwie i sprawdzi że za te 3 lata była przerwa, nie było orzeczenia . wydaje mi się że najwyżej nie uzna i tyle. Co mi radzicie że nie ma sensu składać .
Przyniosła mi wszystkie orzeczenia i decyzje o przyznaniu pielęgnacyjnego od 2008 r i decyzji też brakuje za te 3 lata. ona twierdzi że miała
tylko na kilka miesięcy wstrzymaną wypłatę świadczenia .
jeszcze jedno czy nadal obowiązuje składanie wniosku o przyczynę korekty .
Pozdrawiam tolek
Witam: Ponawiam pytanie bo jeszcze nie wysłałem tych korekt .
dotyczy ulgi na dziecko 1112 zł
ona jeszcze nie odliczała tej ulgi nigdy ,wiec raczej będzie wzywana do U.S.
wiec jeżeli brakuje jej orzeczenia za lata 2014-2016, dopiero ma od lipca 2017r
to ulga należy się od lipca 2017r.
Jeszcze jedno mam pytanie mam dziewczynę samotną matkę z dzieckiem ona składała zeznania za lata 2017 i 2018r jako indywidualnie bez
ulgi na dziecko ponieważ tak prawie mieściła sie w dochodzie aby otrzymać rodzinne.
Ale teraz sprawdzam jej podatek za te lata i ona miała należnego podatku od 1200 do 1300zł
wydaje mi się że ten podatek chyba mogla wykorzystać do zwrotu , bo on i tak był wliczany do dochodu.
Teraz za 2019r ma już znacznie większy dochód wiec rodzinne odpada.
Pytanie czy składając jej teraz korektę za te lata ,popełnia jakieś przestępstwo czy nie.
Pozdrawiam Tolek
dotyczy ulgi na dziecko 1112 zł
ona jeszcze nie odliczała tej ulgi nigdy ,wiec raczej będzie wzywana do U.S.
wiec jeżeli brakuje jej orzeczenia za lata 2014-2016, dopiero ma od lipca 2017r
to ulga należy się od lipca 2017r.
Jeszcze jedno mam pytanie mam dziewczynę samotną matkę z dzieckiem ona składała zeznania za lata 2017 i 2018r jako indywidualnie bez
ulgi na dziecko ponieważ tak prawie mieściła sie w dochodzie aby otrzymać rodzinne.
Ale teraz sprawdzam jej podatek za te lata i ona miała należnego podatku od 1200 do 1300zł
wydaje mi się że ten podatek chyba mogla wykorzystać do zwrotu , bo on i tak był wliczany do dochodu.
Teraz za 2019r ma już znacznie większy dochód wiec rodzinne odpada.
Pytanie czy składając jej teraz korektę za te lata ,popełnia jakieś przestępstwo czy nie.
Pozdrawiam Tolek
Pomieszałeś w pierwszym pytaniu dwie -niezależne od siebie rzeczy.
1. Ulga na dziecko (1112,04) - przysługuje bez względu na wiek, jeżeli otrzymywało zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną . Tutaj posiadanie orzeczenia o niepełnosprawności dla urzędu skarbowego nie ma znaczenia - ważny jest tylko fakt otrzymywania w danym roku zasiłku lub renty socjalnej.
Od 2014 można odliczać w tej uldze od zapłaconych składek ZUS -w 2014 był do tego załącznik PIT/UZ a od 2015 to było już na PIT-37/36
2. Aby uwzględnić dodatkowo ulgę rehabilitacyjną to wydatki mogą być odliczane tylko w okresach podlegania orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności.Czyli zasadniczo data wydatku musi sie zawierać w okresie ważności orzeczenia.
Nie napisałeś jakie wydatki rehabilitacyjne były ponoszone.
3. Zwroty, które dostaje podatnik zwiększają dochód służący do wyliczenia limitu na zasiłek rodzinny. Jeżeli zrobisz korektę za lata gdzie był pobierany to byc może okaże sie , że limit został przekroczony i zasiłek sie nie należał. Takie oszustwo skutkuje nie tylko utratą zasiłku oraz obowiązkiem jego zwrotu, ale także powoduje powstanie konsekwencji karnych. Czyny takie stanowią bowiem przestępstwa w rozumieniu Kodeksu karnego
1. Ulga na dziecko (1112,04) - przysługuje bez względu na wiek, jeżeli otrzymywało zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną . Tutaj posiadanie orzeczenia o niepełnosprawności dla urzędu skarbowego nie ma znaczenia - ważny jest tylko fakt otrzymywania w danym roku zasiłku lub renty socjalnej.
Od 2014 można odliczać w tej uldze od zapłaconych składek ZUS -w 2014 był do tego załącznik PIT/UZ a od 2015 to było już na PIT-37/36
2. Aby uwzględnić dodatkowo ulgę rehabilitacyjną to wydatki mogą być odliczane tylko w okresach podlegania orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności.Czyli zasadniczo data wydatku musi sie zawierać w okresie ważności orzeczenia.
Nie napisałeś jakie wydatki rehabilitacyjne były ponoszone.
3. Zwroty, które dostaje podatnik zwiększają dochód służący do wyliczenia limitu na zasiłek rodzinny. Jeżeli zrobisz korektę za lata gdzie był pobierany to byc może okaże sie , że limit został przekroczony i zasiłek sie nie należał. Takie oszustwo skutkuje nie tylko utratą zasiłku oraz obowiązkiem jego zwrotu, ale także powoduje powstanie konsekwencji karnych. Czyny takie stanowią bowiem przestępstwa w rozumieniu Kodeksu karnego
<t>dzięki Czechu za odpowiedz.<br/>
1. to znaczy że ona mogła brać zasiłek pielęgnacyjny (dodatek) nie mając w tym okresie orzeczenia o niepełnosprawności <br/>
ona twierdzi że brała zasiłek cały czas, tylko miała na kilka miesięcy wstrzymany i kazali jej jechać po nowe orzeczenie. <br/>
twierdzi też że nigdy nie składała zeznania bo rozliczał ją ZUS.<br/>
Przyniosła mi z 10 lat cała kupę orzeczeń,i decyzji od burmistrza dotyczące zasiłku, pity ZUS. Ale za okres od 2014r do 2016 <br/>
nie mam ani orzeczenia ani decyzji od burmistrza, tylko pity ZUS. jeszcze będę z nią rozmawiał.<br/>
<br/>
2 . Ulga rehabilitacyjna odpada, nie mają samochodu ani wydatków udokumentowanych . nic nie pisałem o uldze rehabilitacyjnej <br/>
<br/>
3. odnośnie dziewczyny z dzieckiem to tu mi się pomieszało. Jeżeli nie skorzystała z ulgi na dziecko i jako samotna ,to należny podatek<br/>
był odejmowany przez co pomniejszał dochód netto. Ale nasuwa mi się myśl dlaczego mops dolicza zwroty z zeznań jak powinni doliczać <br/>
tylko różnice ze składek. <br/>
Dzięki za ostrzeżenie tej korekty.</t>
1. to znaczy że ona mogła brać zasiłek pielęgnacyjny (dodatek) nie mając w tym okresie orzeczenia o niepełnosprawności <br/>
ona twierdzi że brała zasiłek cały czas, tylko miała na kilka miesięcy wstrzymany i kazali jej jechać po nowe orzeczenie. <br/>
twierdzi też że nigdy nie składała zeznania bo rozliczał ją ZUS.<br/>
Przyniosła mi z 10 lat cała kupę orzeczeń,i decyzji od burmistrza dotyczące zasiłku, pity ZUS. Ale za okres od 2014r do 2016 <br/>
nie mam ani orzeczenia ani decyzji od burmistrza, tylko pity ZUS. jeszcze będę z nią rozmawiał.<br/>
<br/>
2 . Ulga rehabilitacyjna odpada, nie mają samochodu ani wydatków udokumentowanych . nic nie pisałem o uldze rehabilitacyjnej <br/>
<br/>
3. odnośnie dziewczyny z dzieckiem to tu mi się pomieszało. Jeżeli nie skorzystała z ulgi na dziecko i jako samotna ,to należny podatek<br/>
był odejmowany przez co pomniejszał dochód netto. Ale nasuwa mi się myśl dlaczego mops dolicza zwroty z zeznań jak powinni doliczać <br/>
tylko różnice ze składek. <br/>
Dzięki za ostrzeżenie tej korekty.</t>