Witam,
Rozliczam szwagra (wdowiec, otrzymujący rentę rodzinną z ZUS oraz wynagrodzenie ze stosunku pracy). Są to niewielkie dochody i każde z nich rozliczane osobno nie powoduje dopłaty do US, natomiast przy rozliczeniu wychodzi mi dopłata do US w wysokości 543 zł.
Nie potrafię tego zrozumieć, dlaczego tak jest? Czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić i sprawdzić, czy na pewno dobrze to rozliczyłam.
PIT od pracodawcy:
przychód: 43.871,71
koszty uzysk: 2,151,54
dochód: 41.720,17
zal. na pod: 2.867
s.społ: 5.933,89
s.zdr: 2.940,17
PIT z ZUS:
przych/dochód: 8.205,07
zal. na pod: 274
s.zdr: 635,86
Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie, pozdrawiam wszystkich
Małgorzata
Dlaczego taka duża niedopłata :/
Re: Dlaczego taka duża niedopłata :/
Jako zaliczkę z PIT-40A podaje się kwotę z poz. 50. Przy marcowej rencie powinien mieć zwrot z renty (dolny próg podatkowy 8 000-nie płaci się podatku).
Odnośnie dopłaty , jest 2 razy odliczana kwota wolna od podatku (548,30) jedna od renty a druga od pracy, jednym słowem zarobił więcej w zeszłym roku niż powinien. A można tylko raz odliczyć kwotę wolną. Teraz trzeba oddać.
Trzeba zgłosić pracodawcy (jeśli jeszcze pracuje ) aby nie naliczał kwoty wolnej bo za 2020 będzie to samo.
Odnośnie dopłaty , jest 2 razy odliczana kwota wolna od podatku (548,30) jedna od renty a druga od pracy, jednym słowem zarobił więcej w zeszłym roku niż powinien. A można tylko raz odliczyć kwotę wolną. Teraz trzeba oddać.
Trzeba zgłosić pracodawcy (jeśli jeszcze pracuje ) aby nie naliczał kwoty wolnej bo za 2020 będzie to samo.
Re: Dlaczego taka duża niedopłata :/
Tak, teraz już rozumiem, bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Pozdrawiam,
Małgorzata