Faktura na obojga małżonków a ulga termomodernizacyjna
Faktura na obojga małżonków a ulga termomodernizacyjna
Witam serdecznie. Czy faktury wystawione na mnie i żonę (dwa imiona i jedno nazwisko), na mat. oraz usługi które można ująć w uldze termomod. można podzielić na 1/2 czy wpisujemy całą kwotę jednemu małżonkowi. Przykład zakup okien za 10000 - po 5 tys. jednemu i drugiemu? Czy 1 małżonkowi dojeżdzamy np. do 53 tys. ewentualnie pozostałą kwotę drugiemu ? ps. jesteśmy właścicielami domu oczywiście.
Re: Faktura na obojga małżonków a ulga termomodernizacyjna
https://www.podatki.gov.pl/media/5262/o ... cyjnej.pdf
Limit ulgi nie jest związany z jedną inwestycją lub jednym przedsięwzięciem termomodernizacyjnym, lecz jest określony dla danego podatnika, niezależnie od liczby inwestycji termomodernizacyjnych. Podatnicy pozostający w związku małżeńskim powinni wiedzieć, że limit ten dotyczy każdego z małżonków odrębnie, czyli każdemu z nich przysługuje odliczenie w maksymalnej wysokości 53 000 zł.
Limit ulgi nie jest związany z jedną inwestycją lub jednym przedsięwzięciem termomodernizacyjnym, lecz jest określony dla danego podatnika, niezależnie od liczby inwestycji termomodernizacyjnych. Podatnicy pozostający w związku małżeńskim powinni wiedzieć, że limit ten dotyczy każdego z małżonków odrębnie, czyli każdemu z nich przysługuje odliczenie w maksymalnej wysokości 53 000 zł.
Dzięki, znam to info z broszury. Pytanie ponawiam z mojego 1 posta (albo postu :)? Mogę dzielić, nie mogę, mogę 53 tys. odliczyć jednemu z małżonków, pozostałość drugiemu, czy tak mogę, czy nie mogę? Ważne -FV wystawiona na dwóch małżonków?
ps. zrozumiałem, że każdemu z małżonków przysługuje 53 tys. niezależnie czy FV były wystawione tylko na żonę czy męża, czy na obojga jak w naszym przypadku. Pozdrawiam serdecznie.
ps. zrozumiałem, że każdemu z małżonków przysługuje 53 tys. niezależnie czy FV były wystawione tylko na żonę czy męża, czy na obojga jak w naszym przypadku. Pozdrawiam serdecznie.
Macie faktury na obojga, jesteście współwłaścicielami-możecie odliczyć po 53 000. Oczywiście jeśli tyle będzie na fakturach.
Możecie po równo a także jedno może odliczyć 25 000 a drugie 10 000.
Możecie po równo a także jedno może odliczyć 25 000 a drugie 10 000.
Pod warunkiem, że jesteście ujęci w Księgach Wieczystych jako współwłaściciele.
Oczywiście jak w kom. powyżej.
.....Zatem z ulgi termomodernizacyjnej mogą skorzystać podatnicy, którzy są właścicielami lub współwłaścicielami budynku mieszkalnego jednorodzinnego. Jeżeli podatnik nie ma tytułu prawnego, z którego wynikałoby jego prawo własności do nieruchomości, a jedynie jest jej posiadaczem, wówczas nie może skorzystać z omawianego odliczenia......
.....Zatem z ulgi termomodernizacyjnej mogą skorzystać podatnicy, którzy są właścicielami lub współwłaścicielami budynku mieszkalnego jednorodzinnego. Jeżeli podatnik nie ma tytułu prawnego, z którego wynikałoby jego prawo własności do nieruchomości, a jedynie jest jej posiadaczem, wówczas nie może skorzystać z omawianego odliczenia......
Teraz wszystko zrozumiałem. Z mojej strony wielkie dzięki. Szybka odpowiedź, super forum. Pozdrawiam serdecznie.