rehabilitacja

patigagu

rehabilitacja

Post autor: patigagu »

witam
mam pytanko,rozliczam rodziców obydwoje mają 1 gr inwalidztwa czy w związku z tym mogę odliczyć im ulgę ,wspomnę iz cały czas rozliczał ich księgowa i tak rozliczyła ja po większym zagłębieniu się w temat doszłam do wniosku ,że nie mogę bo nie maja żednych rachunków maja tylko gr w związku z układem ruchu a jaka jest prawda(nie dojeżdażaja na rehabilitację itd...

Bartek

Re: rehabilitacja

Post autor: Bartek »

Ulga rehabilitacyjna to tak na prawdę zestaw różnych ulg.

Do oczytania : http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php

Nie wszystkie "podulgi" wymagają faktur (np używanie samochodu dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne nie wymaga faktur za paliwo itp,ale w razie kontroli mogą "zawołać" skierowanie na zabiegi ). Tak samo z ulgą na przewodników - nie wymagane są dokumenty,ale urząd może poprosić o wskazanie osoby która była przewodnikiem i jeżeli osoba ta nie wykazała w swoim PIT kwoty jaką odliczył niepełnosprawny mogą być problemy. Dlatego warto za przewodnika brać osobę która nie ma innych dochodów wówczas nie zapłaci ona podatku bo jej dochód będzie poniżej kwoty wolnej :)

marbar

Post autor: marbar »

"nie dojeżdażaja na rehabilitację itd..."

jeśli nie wydatkowali nic w ramach ulgi - to nie korzystają z odliczeń

Przewodniczka

Post autor: Przewodniczka »

Witam. Wlasnie jestem osoba,ktora byla przewodnikiem osoby niepełnosprawnej (I grupa-narzad ruchu). Osoba,ktorej pomagalam chce,ewentualnie,podac moje dane Urzedowi Skarbowemu- jesli zażąda. Nie skladalam zeznania, nie mam zadnych dochodow i oczywiste jest,ze nie moge wystawic rachunku za usluge. Czy musze sie rozliczac?Jesli tak to co bedzie dowodem poniesionego zysku?

Bartek

Musisz w swoim zeznaniu PIT-37 w wierszu "inne źródła" wykazać kwotę jaką odliczyła osoba niepełnosprawna jako opłatę za przewodnika. Jeżeli nie miałaś innych dochodów to nie zapłacisz podatku gdyż nawet maksymalna kwota ulgi jest niższa od kwoty wolnej :)

koleżanka

Post autor: koleżanka »

a czy przypadkiem nie w PIT-36 należałoby to rozliczyć ?
wszak dający kasę nie miał obowiązku pobrania zaliczki na podatek

Bartek

Fakt,z tym PIT-37 się trochę rutyną pokierowałem..fachowo powinno być na 36 w innych źródłach faktycznie.

Przewodniczka

Post autor: Przewodniczka »

Wszystko jasne!Jestescie WIELCY! No, prawie wszystko,bo nie wiem jeszcze, czy wykazujac dochod za przewodnika,nie trace statusu osoby bezrobotnej - zalezy mi na tym,bo korzystam, choćby z ubezpieczenia zdrowotnego, przyslugujacego z tego tytułu. Czy powinnam byla zawiadamiac Urzad pracy?

Zablokowany