Ulga termomodernizacyjna - hydroizolacja

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
isia

Ulga termomodernizacyjna - hydroizolacja

Post autor: isia »

Czy w ramach ulgi termomodernizacyjnej można odliczyć wykonanie hydroizolacji poziomej ścian zewnętrznych budynku mieszkalnego?

Czech

Re: Ulga termomodernizacyjna - hydroizolacja

Post autor: Czech »

Tak na 100 % trudno powiedzieć.

z rozporządzenia :
Usługi - ulga termomodernizacyjna:
5. docieplenie przegród budowlanych lub płyt balkonowych lub fundamentów;

Hydroizolacja to zrobienie izolacji ścian lub fundamentów -(przegród budowlanych)- izolacja daje docieplenie -wg mnie można, ale na razie brak (nie znalazłem) oficjalnych interpretacji

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

hmm, chyba się nie zgodzę....
Hydroizolacja to podstawowy i zarazem najskuteczniejszy sposób na ochronę budynku przed niekorzystnym działaniem wody oraz wilgoci. W związku z tym warstwa zabezpieczająca może pełnić dwojaką funkcję – przeciwwodną lub przeciwwilgociową.
Chodzi o zabezpieczenie a nie docieplenie.

Czech

Hydroizolacja służy do ochrony fundamentów przed wilgocią. Nieizolowane fundamenty przemakają a następstwem tego jest przemarznięcie i zmniejszenie ochrony termicznej. W piwnicy jest wtedy wilgoć i niska temperatura co również wpływa na temperaturę w lokalach mieszkalnych . Trzeba wtedy zwiększyć moc ogrzewania albo zamontować dodatkowe źródła ciepła.

W myśl art. 2 pkt 2 ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów użyte w ustawie określenia oznaczają przedsięwzięcia termomodernizacyjne - przedsięwzięcia, których przedmiotem jest:
a.
ulepszenie, w wyniku którego następuje zmniejszenie zapotrzebowania na energię dostarczaną na potrzeby ogrzewania i podgrzewania wody użytkowej oraz ogrzewania do budynków mieszkalnych, budynków zbiorowego zamieszkania oraz budynków stanowiących własność jednostek samorządu terytorialnego służących do wykonywania przez nie zadań publicznych,
b.
ulepszenie, w wyniku którego następuje zmniejszenie strat energii pierwotnej w lokalnych sieciach ciepłowniczych oraz zasilających je lokalnych źródłach ciepła, jeżeli budynki wymienione w lit. a, do których dostarczana jest z tych sieci energia, spełniają wymagania w zakresie oszczędności energii, określone w przepisach prawa budowlanego, lub zostały podjęte działania mające na celu zmniejszenie zużycia energii dostarczanej do tych budynków,

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

@Czech
proszę wskaż mi pod który punkt rozporządzenia mam ując hydroizolację
mowa o poniższym rozporządzeniu Ministra Inwestycji
http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downlo ... 182489.pdf

Czech

Aga - napisałem na początku.
5) docieplenie przegród budowlanych lub płyt balkonowych lub fundamentów
wiem ,że to trochę taka "twórczość" ludowa i w zasadzie czas i sądy zweryfikują teorie, które tworzymy na nasza korzyść, ale póki ich nie ma to ja kieruję się ustawą, logiką i zwykłym rozsądkiem -zdaje sobie sprawę , że to w podatkach nie zawsze idzie w parze. Niestety w podatkach nie ma bezpiecznych rozwiązań - taka praca...

Zablokowany