Witam,
Widzę, że na forum jest sporo osób posiadających dużą wiedzę na temat zagadnień podatkowych i dlatego postanowiłam zwrócić się z pytaniem dotyczącym mojego rozliczenia PIT-37:
Dojeżdżam do pracy do innej miejscowości poza miejscem mojego zamieszkania samochodem firmowym przekazanym mi na podstawie umowy przez pracodawcę do użytku służbowo-prywatnego. Za jazdy prywatne pracodawca obciąża mnie zgodnie z zawartą umową. Czy w związku z taką sytuacją mam prawo do odliczenia w PIT-37 podwyższonych kosztów uzyskania przychodu w kwocie 139,06 zł miesięcznie za okres od 1.01.2019 do 30.09.2019 i 300,00 zł miesięcznie za okres od 1.10.2019 do 31.12.2019 r.? W internecie znalazłam interpretację prawną, wskazującą, że tak, że mogę w PIT-37 rozliczyć podwyższone koszty uzyskania przychodu., ale chcę się upewnić. Nadmieniam, że nie otrzymywałam w tym okresie także dodatku za rozłąkę. Wdzięczna będę za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Koszty uzyskania przychodu w przypadku dojazdu do pracy samochodem firmowym do użytku służbowo-prywatnego
Re: Koszty uzyskania przychodu w przypadku dojazdu do pracy samochodem firmowym do użytku służbowo-prywatnego
Dzięki Czech za odpowiedź. Dzisiaj otrzymałam również odpowiedź na moje pytanie z Krajowej Informacji Skarbowej. Może to się komuś przyda dlatego cytuję tą odpowiedź poniżej:
"Odpowiadając na pytanie informujemy, że jeżeli miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika położone jest poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskuje dodatku za rozłąkę albo zwrotu kosztów dojazdu do pracy, z wyjątkiem przypadku, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu przysługują podwyższone koszty uzyskania przychodów.
Podstawa prawna: art. 22 ust. 2, art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U z 2019 r., poz. 1387, ze zm.)"
"Odpowiadając na pytanie informujemy, że jeżeli miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika położone jest poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskuje dodatku za rozłąkę albo zwrotu kosztów dojazdu do pracy, z wyjątkiem przypadku, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu przysługują podwyższone koszty uzyskania przychodów.
Podstawa prawna: art. 22 ust. 2, art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U z 2019 r., poz. 1387, ze zm.)"