Emerytka dostała dwa pity 11
Jedan to emerytura , drugi (deputat za węgiel, gdzie kwota wpisana jest w rubryce prawa autorskie)
Poza tym emerytka chce się również rozliczyć ze zmarłym mężęm ( mąż zmarł w lutym 2019).
Na picie 37 - wybór opodatkowania zaznaczam 3 pozycję?
wpisuje kwoty z emerytur (kwote z tego deputatu wpisuje w inne? w rubryce rozliczenia emerytki?)
Chcę też wysłać pit przez internet ale czy pit zmarłego będzie w urzędzie skarbowym? Czy muszę rozliczać papierowo?
Emeryci- czy dobrze rozliczę?
Re: Emeryci- czy dobrze rozliczę?
1. Musisz poprosić ZUS o PIT-11/A dla męża - poleconym, osobiście...musisz uwzględnić jego dochody.
2. Kwotę z PIT deputat za węgiel, gdzie kwota wpisana jest w rubryce prawa autorskie wpisujesz do wiersza 4 PIT-37.
3.Ty musisz być w rozliczeniu jako podatnik /na pierwszym miejscu/.
4. Dane męża - pesel i data urodzenia
5. PIT z Twojej emerytury wpisujesz w wiersz 2 PIT-37
6. Sposób rozliczenia - pkt. 3 ze zmarłym współmałżonkiem
7. Możesz wysłać internetem - wpiszesz Twój przychód za 2018 r. jako kwotę autoryzacyjną.
To tyle jeśli coś ...to proszę pytać...
2. Kwotę z PIT deputat za węgiel, gdzie kwota wpisana jest w rubryce prawa autorskie wpisujesz do wiersza 4 PIT-37.
3.Ty musisz być w rozliczeniu jako podatnik /na pierwszym miejscu/.
4. Dane męża - pesel i data urodzenia
5. PIT z Twojej emerytury wpisujesz w wiersz 2 PIT-37
6. Sposób rozliczenia - pkt. 3 ze zmarłym współmałżonkiem
7. Możesz wysłać internetem - wpiszesz Twój przychód za 2018 r. jako kwotę autoryzacyjną.
To tyle jeśli coś ...to proszę pytać...
Dziękuję bardzo.
Mam jeszcze jedno pytanie. Emerytka przekazała darowiznę na cele kultu religijnego , wybierając w systemie PIT 0 wyskakują mi w nim dane zarówno emerytki jak i jej zmarłego męża, czy mam tak zostawić? czy wykasować?
Pytam bo w PIT 37- dane męża , system nie pozwolił wpisywać adresu zmarłego.
Pytam bo w PIT 37- dane męża , system nie pozwolił wpisywać adresu zmarłego.
oczywiście te 2 miesiące emerytury męża wpisuje w pit 37 - D2 - pozycja 4.
Wychodzi mi duża nadpłata ponad 500 zł
Wychodzi mi duża nadpłata ponad 500 zł
...wybierając w systemie PIT 0 wyskakują mi w nim dane zarówno emerytki jak i jej zmarłego męża, czy mam tak zostawić? - zostawić.
...Pytam bo w PIT 37- dane męża , system nie pozwolił wpisywać adresu zmarłego - podaje się Imię, Nazwisko, pesel, datę urodzenia.
...Wychodzi mi duża nadpłata ponad 500 zł - po to się rozlicza ze zmarłym małżonkiem.
...Pytam bo w PIT 37- dane męża , system nie pozwolił wpisywać adresu zmarłego - podaje się Imię, Nazwisko, pesel, datę urodzenia.
...Wychodzi mi duża nadpłata ponad 500 zł - po to się rozlicza ze zmarłym małżonkiem.