Dział.gosp.a 112tys limit dzieci
Dział.gosp.a 112tys limit dzieci
Jeszcze chciałam zapytać jak to jest z tym limitem 112tys.jak jeden z małżonków ma działalność i zarabia ponad 112tys.
a drugi rodzic umowa o pracę i nie przekracza tego limitu 112tys. czy może korzystać z ulgi prorodzinnej jak to jest na 1 dziecko ? i więcej jak jedno dziecko ?
dziękuję za odpowiedź
ivon
a drugi rodzic umowa o pracę i nie przekracza tego limitu 112tys. czy może korzystać z ulgi prorodzinnej jak to jest na 1 dziecko ? i więcej jak jedno dziecko ?
dziękuję za odpowiedź
ivon
Re: Dział.gosp.a 112tys limit dzieci
1. w zależności jak jest opodatkowana działalność gospodarcza - jesli ryczałtem to przychody osiągnięte z ryczałtu nie są uwzględniane w limicie, co wynika bezpośrednio z art. 27f ust. 2a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Pozostałe formy opodatkowania ( wg. skali, liniowy) DG powodują że przychody z nich osiągnięte wliczane są do limitu 112 tys.
2. limit 112 tys. dotyczy sytuacji kiedy jest jedno dziecko na które przysługuje ulga.
3. przy większej ilości dzieci, na które przysługuje ulga, nie ma limitu dochodu.
Pozostałe formy opodatkowania ( wg. skali, liniowy) DG powodują że przychody z nich osiągnięte wliczane są do limitu 112 tys.
2. limit 112 tys. dotyczy sytuacji kiedy jest jedno dziecko na które przysługuje ulga.
3. przy większej ilości dzieci, na które przysługuje ulga, nie ma limitu dochodu.
bardzo dziękuję za szybką wyczerpującą odpowiedź
pozdrawiam
ivon
pozdrawiam
ivon
nadmienię tylko, że mowa o dochodzie po odjęciu ZUS społecznego :)
Czyli jeśli w polu 111(dochód po odliczeniach) pit 37 jest kwota powyżej 128000 to nie można odliczyć ulgi na jedno dziecko?
nie można skorzystać z ulgi.
Do limitu dochodu nie bierzemy poz. 111 bo ona uwzględnia odliczenia od dochodu wykazane w PIT-0
dochód do limitu to poz. 71+104-106-107 <112.000,00 to ulga na 1 jedno przysługuje.
Do limitu dochodu nie bierzemy poz. 111 bo ona uwzględnia odliczenia od dochodu wykazane w PIT-0
dochód do limitu to poz. 71+104-106-107 <112.000,00 to ulga na 1 jedno przysługuje.
Wyszło to samo, bo nie mam załączonego pit-0.
Dziękuję za odpowiedź :)
Dziękuję za odpowiedź :)
Witam, wnioskując z powyższych informacji mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej w przypadku, gdy mój dochód przekracza 56.000 zł a mąż prowadzi działalność i rozlicza się ryczałtem ewidencjonowanym.
Na deklaracji PIT jest opcja pozostaję w związku małżeńskim, ale rozliczam się indywidualnie i to należy wówczas wybrać?
Na deklaracji PIT jest opcja pozostaję w związku małżeńskim, ale rozliczam się indywidualnie i to należy wówczas wybrać?