problem z pobraniem UPO w Adobe Reader v 9.3

transmech

problem z pobraniem UPO w Adobe Reader v 9.3

Post autor: transmech »

Witam - powinno byc szybko i sprawnie z tymi Pitami a tuczas sie traci,bo
Wysyłka ok, staus 200, po wysyłce , drukuj UPO, zapisał w schowku Windowsa XP sp3, przeszłem do okna UPO i tu problem,
dokument pusty UPO widnieje na ekranie ,lecz ni jak nie mozna wyświetlić indentyfikatora dokumentu - myślę iż z tego schowka Vindowsa, ani pobrać poświadczenia przez internet choć upłynęło juz 4 godz i nic . czekac ????
ale dlaczego nie chce wyświetlic numeru indentyfikatora ze schowka , czy go tam nie zapisał, przecież zapisuje jak się naciśnie wydrukuj wysłany PIt

M.K.

Re: problem z pobraniem UPO w Adobe Reader v 9.3

Post autor: M.K. »

W pole identyfikatora na UPO numer trzeba wkleić klawiszami CTRL+V (gdy kursor jest w polu) lub prawym przyciskiem myszki (na polu) i "Wklej". Są to standardowe operacje Windows-a.

Gość

Post autor: Gość »

Dziś poniedziałek
Sprawdziłem w US pit mój doszedł i jest u nich, - czyli wszystko w porządku z przetworzeniem u mni i wysyłką elektroniczną natomiast nadal problem z uzyskaniem UPO u mnie, tz.
nie ma opcji wklej pod prawym przyciskiem myszy, oraz crt+v nic nie wkleja ze schowka windowsa/po najechaniu myszką w otwartym dokumencieUPO/, podejrzewam, iż tam w schowku nie ma tego indentyfikatora, a do oddzielnego pliku wcześniej go nie zapisałem. /nie spodziewałem sie takiego zachowania programu jeśli wyświetliła się informacja iż zostanie zapisane do schowka vin/.
Pobierz UPO, i wyświetl UPO nic nie daje, ponieważ brak w polu indentyfikatora wysłanego Pit-u. - tak myślę.
Pytanie jest takie
1. Jak sprawdzić czy w schowku Vindowsa jest zapisany ten indentyfikator? - ścieżka dostepu ,czy można go wtedy podejrzeć i ew. wkleić w pole UPO,
2. jeśli go tam nie ma to czy jest inny sposób na pobranie potwierdzenia /w US jest ok jest przesłany/.
3. Techniczny dla administratora programu, czemu wystąpił ten problem i jakie jest inne wyjście w przypadku takiej sytuacji jak u mnie.
Dziękuję

M.K.

Schowek Windows to jest takie narzędzie do przenoszenia przez użytkownika danych pomiędzy programami. Zawartość schowka po wyłaczeniu Windows jest czyszczona.

1. Najlepiej proszę otworzyć program PITy 2009.
2. Otworzyć zapisane zeznanie
3. Wybrać z menu Plik / Wyślij / Zeznania do urzędu
4. W oknie wysyłki w tabelce "Informacje o wysłanych danych" w kolumnie "identyfikator" jest widoczny numer zeznania, który trzeba wpisać w "UPO".
5. Otworzyć dokument UPO bezpośrednio ze strony Min.Fin. (http://e-deklaracje.gov.pl/files/pdf/UPO_v2-01.pdf) lub porpzez przycisk "Wydruku UPO".
6. Do pola na numer przepisać identyfikator i wcisnąć "Pobierz UPO".

Gość

M.K. napisał(a) :
> Schowek Windows to jest takie narzędzie do przenoszenia przez użytkownika
> danych pomiędzy programami. Zawartość schowka po wyłaczeniu Windows jest
> czyszczona.
>
> 1. Najlepiej proszę otworzyć program PITy 2009.
> 2. Otworzyć zapisane zeznanie
> 3. Wybrać z menu Plik / Wyślij / Zeznania do urzędu
> 4. W oknie wysyłki w tabelce "Informacje o wysłanych danych" w
> kolumnie "identyfikator" jest widoczny numer zeznania, który
> trzeba wpisać w "UPO".
> 5. Otworzyć dokument UPO bezpośrednio ze strony Min.Fin.
> (http://e-deklaracje.gov.pl/files/pdf/UPO_v2-01.pdf) lub porpzez przycisk
> "Wydruku UPO".
> 6. Do pola na numer przepisać identyfikator i wcisnąć "Pobierz
> UPO".

Ale czy ten sposób postępowania nie wysle następnego zeznania jako nowe zeznanie i nada mu nowego indentyfikatora, czy może nadpisze już wcześniej wysłane.?

M.K.

Proszę nie wysyłać ponownie zeznania a jedynie ponownie pobrać "UPO" czyli Urzędowe Potwierdzenie Odbioru, tak jak opisałem w punktach. UPO można pobierać wielokrotnie.

Gość

Witam ponownie
jeśli był by tam indentyfikator to nie było by problemu z pobraniem UPO, sęk w tym ze tam go nie ma,
jest tylko o statucie TESTOWY który wcześniej przed wysyłka wykonałem.

Wklejenie do UPO na stronie ministerstwa skutkuje : ststusem pobrania 300 - co daje wynik "brak dokumentu" - jest to logiczne. bo tak jest przy wysyłce testowej i wszystko sie zgadza, lecz
brak jest indentyfikatora wysłanego zeznania w tabelce "informacje o wysłanych danych" , ogólnie nie ma nic że został wysłany jakiś dokument, ani stanu, ani czasu wysłania, ani indentyfikatora a także statusu. A przecież dokument jest w US przetworzony
Wygląda to tak jak bym nie miał zadnej informacji o wysłanym PIT-cie, w związku z tym nie moge pobrać potwierdzenia.
Myślę ze należy zabezpieczyć w programie taką sytuację przed utratem indentyfikatora, nie tylko skopiowanie do schowka vindowsa ,ale obowiazkowo zapis do pliku np. tam gdzie jest zapisywane zeznanie, a potem można wiele razy pobierac potwierdzenie poprzez "kopiuj /wklej".
z poważnaiem

cienki

Post autor: cienki »

Dziwne, u mnie wszystko działa - a identyfikator można wklepać na piechotę :-)

M.K.

Program po dokonaniu wysyłki pyta czy zapisać dane z wysyłki razem z zeznaniem. Widocznie odpowiedź była "nie" i dane nie zostały zapisane.
Terach to chyba tylko U.S. może podać identyfikator...

Zablokowany