Narzekałem ale już daję radę odnośnie PIT IPS przepraszam.
Takie przemyślenia:
1. Koszty uzyskania w 41b, 41c,41d- z automatu uzupełnione. (jeden, bez dojazdu, nie był wypłacony) program nie rzuca się tak z błędami. A jak są wyższe to można zmienić.
2.N rachunek osobisty właściwy do zwrotu: poz 144 jak zaznaczam podatnik to aby podebrał się z danych podatnika. I analogicznie z małżonkiem. Jak są np obcokrajowcy albo "dziwne" nazwiska oszczędziło by to dodatkowego wpisywania.
3. I teraz czy można na tej bazie pracować w parę osób? Czy muszę mieć serwer SQL jakiś inny?
a tak po za tym jest OK i oczywiście nie mogę się już doczekać PIT36 na poniedziałek mam ze 100 zagranicznych do zrobienia.
propozycje do pit37
Re: propozycje do pit37
PIT-36? Proszę bardzo - już jest.
ad.1 nie rozumiem :(
ad.2 może jutro zrozumiem, a co do obcokrajowców to chyba AI trzeba by wykorzystać ;)
ad.3 Czy wszyscy muszą mieć dostęp do tej samej bazy? Jeśli nie, a tylko niektóre to można robić zapis do plików.
PS. Ktoś tu pisał że pracuje sieciowo na SQLite (tej wbudowanej lokalnej bazie) i jest dobrze.
ad.1 nie rozumiem :(
ad.2 może jutro zrozumiem, a co do obcokrajowców to chyba AI trzeba by wykorzystać ;)
ad.3 Czy wszyscy muszą mieć dostęp do tej samej bazy? Jeśli nie, a tylko niektóre to można robić zapis do plików.
PS. Ktoś tu pisał że pracuje sieciowo na SQLite (tej wbudowanej lokalnej bazie) i jest dobrze.
Chyba chodzi o to z punktem pierwszym, ze program - tak jak PITY NG - miał domyślnie zaznaczone trzy „lewe” pola
M.K. pisze:
> PS. Ktoś tu pisał że pracuje sieciowo na SQLite (tej wbudowanej lokalnej
> bazie) i jest dobrze.
Ja używam w sieci lokalnej poprzez udostępnienie katalogu, w którym jest zapisany plik bazy danych.
Najczęściej korzystają dwa komputery robiące PITy, a czasami trzeci by pobrać jakieś dane.
Na razie nie zauważyłem żadnych problemów.
> PS. Ktoś tu pisał że pracuje sieciowo na SQLite (tej wbudowanej lokalnej
> bazie) i jest dobrze.
Ja używam w sieci lokalnej poprzez udostępnienie katalogu, w którym jest zapisany plik bazy danych.
Najczęściej korzystają dwa komputery robiące PITy, a czasami trzeci by pobrać jakieś dane.
Na razie nie zauważyłem żadnych problemów.
Re: propozycje do pROGRAMU
1. Coś co mi nie raz dupę uratowało a mianowicie utworzenie pliku z data. Jak zagubił się pit to się szukało po wcześniejszym bądź późniejszym picie.
2. Jak tworzy się pit małżeństwo, które w roku poprzednim było rozliczane osobno "ptaszkiem" zaznaczam dwa pity i łączę w jeden :)
3. W danych urzędy skarbowe nie ma już US Racibórz ul. Stanisława Drzymały jest ul. Drzymały ale to pierdoła.
2. Jak tworzy się pit małżeństwo, które w roku poprzednim było rozliczane osobno "ptaszkiem" zaznaczam dwa pity i łączę w jeden :)
3. W danych urzędy skarbowe nie ma już US Racibórz ul. Stanisława Drzymały jest ul. Drzymały ale to pierdoła.
Zapisałem do kolejki z pomysłami.