PROBLEM

jola220956

PROBLEM

Post autor: jola220956 »

Witam,mam problem z Pit O rubryka 17 ,chce odliczyc 2280 zl /mam do tego prawo/ ,nie przechodzi mi kwota 2280 do pozycji 17

Bartek

Re: PROBLEM

Post autor: Bartek »

jola220956 napisał(a) :
> Witam,mam problem z Pit O rubryka 17 ,chce odliczyc 2280 zl /mam do tego
> prawo/ ,nie przechodzi mi kwota 2280 do pozycji 17

1) a konkretnie z jakiego tytułu ?
2) może to głupie pytanie,ale wprowadziłaś najpierw na PIT37/36 przychody itd ?

Gość

Post autor: Gość »

Nie wypisywałam wogole Pit 37 ,tylko zaczęłam od formularzy O ,oraz D. Co do poz 17 gdzie chciałam odliczy te nieszczęsne 2280 zl to mam orzeczenie o stopniu niepelnosprawnosci i odliczam to juz od 5 lat.,klikajac myszka kwota ta wchodzi mi w tabeli w srodku ale nie chce pokazac sie na formularzu Pit O poz 17 bardzo prosze o ponoc

Bartek

Gość napisał(a) :
> Nie wypisywałam wogole Pit 37 ,tylko zaczęłam od formularzy O ,oraz D. Co
> do poz 17 gdzie chciałam odliczy te nieszczęsne 2280 zl to mam orzeczenie
> o stopniu niepelnosprawnosci i odliczam to juz od 5 lat.,klikajac myszka
> kwota ta wchodzi mi w tabeli w srodku ale nie chce pokazac sie na
> formularzu Pit O poz 17 bardzo prosze o ponoc

To najpierw wypełnij PIT-37. Program redukuje odliczenia do wysokości dochodu na PIT-37. Skoro na PIT-37 nic nie wpisałaś to program z automatu też nie wpisuje nic w PIT-0 (zakłada,że jest zerowy dochód więc od 0 nic się nie da odliczyć). Jak wypełnisz PIT-37 to wtedy pojawi się kwota odliczenia w PIT-0

slonik

Post autor: slonik »

Gość napisał(a) :
> Nie wypisywałam wogole Pit 37 ,tylko zaczęłam od formularzy O ,oraz D. Co
> do poz 17 gdzie chciałam odliczy te nieszczęsne 2280 zl to mam orzeczenie
> o stopniu niepelnosprawnosci i odliczam to juz od 5 lat.,klikajac myszka
> kwota ta wchodzi mi w tabeli w srodku ale nie chce pokazac sie na
> formularzu Pit O poz 17 bardzo prosze o ponoc

Dotyczy to zapewne sytuacji określonej w:

- opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa - w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
- utrzymanie przez osoby niewidome I lub II grupy inwalidztwa, psa przewodnika - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,

I dziwne jest, że osoba odlicza dokładnie kwotę 2280 zł. Informuję, że można odliczyć tylko kwotę, którą faktycznie się wydało. Co prawda nie potrzeba tu żadnego rachunku, umowy, faktury. Ale na żądanie skarbówki należy wskazać kto jest tym przewodnikiem i na ile opiewała ta pomoc. Ta osoba ma obowiązek wpisać ten dochód w swoim rozliczeniu podatkowym w rubryce Inne dochody.

Bartek

slonik napisał(a) :
> Gość napisał(a) :
> Dotyczy to zapewne sytuacji określonej w:
>
> - opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z
> niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa - w kwocie
> nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
> - utrzymanie przez osoby niewidome I lub II grupy inwalidztwa, psa przewodnika - w
> wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,

2280 to z tego co wiem również limit wydatków na używanie samochodu w celu dojazdu na zabiegi itp

dziadek

Post autor: dziadek »

Bartek napisał(a) :
> slonik napisał(a) :
> > Gość napisał(a) :
> > Dotyczy to zapewne sytuacji określonej w:
> >
> > - opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z
> > niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa - w kwocie
> > nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
> > - utrzymanie przez osoby niewidome I lub II grupy inwalidztwa, psa przewodnika -
> w
> > wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł,
>
> 2280 to z tego co wiem również limit wydatków na używanie samochodu w celu dojazdu na
> zabiegi itp
ale trzeba być właścicielem lub współwłaścicielem pojazdu, i na ewentualne żądanie Urzędu Skarbowego wykazać się że korzystało się z zabiegów rehabilitacyjnych

marbar

Post autor: marbar »

"I dziwne jest, że osoba odlicza dokładnie kwotę 2280 zł. Informuję, że można odliczyć tylko kwotę, którą faktycznie się wydało"

Brawo Słonik

Zdarza mi się słyszeć od ludzi, że mają orzeczony stopień niepełnosprawności i Z TEGO TYTUŁU odliczają 2280.
Takie "porady" słyszą w różnych ośrodkach (np. rehabilitacyjnych, sanatoriach itp.)
Zupełnie nieodpowiedzialni

arturo

Post autor: arturo »

Witam!
Moja mama jest osobą niedowidzącą i od lat odliczam jej te 2280 (swoją drogą od lat suma się nie zmieniła). Dwa lata temu US wezwał mamę do kontroli, pani w urzędzie jak zobaczyła decyzję ZUS o przyznanej I- grupie niepełnosprawności nie zadawała żadnych pytań, nie trzeba wskazywać przewodnika bo przewodników w ciągu roku może być wielu i to nie jest zabronione

marbar

Post autor: marbar »

"nie trzeba wskazywać przewodnika bo przewodników w ciągu roku może być wielu i to nie jest zabronione"

Możliwe, że trafiliście na mniej dociekliwego urzędnika.
Jako, że jest to ulga, dotycząca PONIESIONYCH WYDATKÓW - czyli faktycznie wydanych z kieszeni pieniędzy, każdy urzędnik może zażądać okazania np. umowy z przewodnikiem lub przedstawienia przez przewodnika zeznania rocznego, w którym jest wykazana kwota przychodu z tytułu tego "przewonictwa".

Zablokowany