Witam,
mam wątpliwość co do przeliczania przychodów niemieckich na złotówki.
Mianowicie 15 stycznia 2018 (poniedziałek) wpłynęła mi na konto wypłata z grudnia 2017.
Przychód uzyskuje się w dniu otrzymania pieniędzy do dyspozycji pracownika.
Czyli tą grudniową wypłatę, która wpłynęła w styczniu liczę do przychodów 2018 roku. I teraz od tych przychodów brutto mogę odjąć 30% diet. Tylko ile dni mam policzyć tyle co ma styczeń czy tyle co ma grudzień (tutaj akurat jest taka sama liczba dni ale w innych miesiącach jest różnica). Różnicę przychodów i diet przeliczam po średnim kursie euro z roboczego dnia poprzedzającego wypłatę czyli z dnia 12 stycznia 2018. Prosze o informację czy moje rozumowanie jest prawidłowe.
przeliczenie przychodów niemieckich na złotówki
-
Re: przeliczenie przychodów niemieckich na złotówki
A jak rozliczony był Lohnsteuer...... za 2017r, tak kwota tam prawdopodobnie była ujęta jako Bruttolohn w poz.3.
Jeśli tak było to masz już ją rozliczoną....no chyba, że jej nie uwzględniłaś w roku 2017.
Jeśli tak było to masz już ją rozliczoną....no chyba, że jej nie uwzględniłaś w roku 2017.
Re: przeliczenie przychodów niemieckich na złotówki
angela1_18
Co do zasady masz rację. Ale przeczytaj kom. wla.gle bo ten dochód mógł już być rozliczony za 2017.
Co do zasady masz rację. Ale przeczytaj kom. wla.gle bo ten dochód mógł już być rozliczony za 2017.