Pit ZG Niemcy
-
Pit ZG Niemcy
Witam, mam problem. W zeszłym roku na początku roku zjechałam z Niemiec do Polski. Wróciłam w trakcie urlopu i mimo, ze podałam w firmie adres w Polsce nie otrzymałam za ostatni niepełny przepracowany miesiąc Lohnabrechnung. Firma kłopotliwa, wyegzekwowanie jakiegokolwiek dokumentu to męka, na świadectwo pracy czekałam kilka miesięcy ale do rzeczy.Muszę się rozliczyć z US ale jak to zrobić jeśli mam jedynie wydruk bankowy z wpływem wynagrodzenia z niemieckiej firmy. Napisałam maila z prośbą o przesłanie Lohnabrechnung w celu rozliczenia się z US w Polsce ale zero odzewu a do końca kwietnia niedaleko. Ktoś coś doradzi?
Re: Pit ZG Niemcy
Rozliczyć się musisz tylko wtedy jeśli były też dochody krajowe.
Jeśli były to nie masz innego wyjścia i wtedy na Twoim miejscu przeliczyłbym za zł (jeśli była w euro) kwotę z wydruku bankowego.
W razie gdyby US chciał to skontrolować będziesz miała wytłumaczenie, że zrobiłaś wszystko co mogłaś i dokonałaś rozliczenia.
Oczywiście masz czas jeszcze pół miesiąca i możesz jeszcze poczekać na Lohnabrechnung. Jak go nie będzie to zrób tak jak napisałem.
Jeśli były to nie masz innego wyjścia i wtedy na Twoim miejscu przeliczyłbym za zł (jeśli była w euro) kwotę z wydruku bankowego.
W razie gdyby US chciał to skontrolować będziesz miała wytłumaczenie, że zrobiłaś wszystko co mogłaś i dokonałaś rozliczenia.
Oczywiście masz czas jeszcze pół miesiąca i możesz jeszcze poczekać na Lohnabrechnung. Jak go nie będzie to zrób tak jak napisałem.
-
Re: Pit ZG Niemcy
Bardzo Ci dziękuję. Dzisiaj rano nie wytrzymałam i zadzwoniłam do Niemiec /firmy w której pracowałam/; Pani z biura twierdziła, że wysłała emaila. Tere fere....niedawno wróciłam z pracy i bingo- JEST!!! O 13:00 przysłali e-maila z wszystkimi danymi. Ciekawe, że otrzymałam go dopiero kilka godzin po dzisiejszej rozmowie ale ważne, ze jest. Już tak byłam zdesperowana, że miałam zamiar codziennie dręczyć ich telefonami aż do skutku:) Jeszcze raz dziękuje Ci serdecznie:)