Witam,
do złożenia mam:
PIT-36, PIT-38, i NIP-3.
Po wybraniu w programie "dołącz załącznik NIP-3" pojawia się załącznik z opisem:
NIP-3 podatnika do PIT-36, PIT-38. Na stronie 6/6 z PIT-36 pojawia się automatycznie w rubryce 319
cyfra 1, ale w PIT-38 w poz 64 na stronie 2/2 już nie.
Co należy zrobić?
Skoro składa się w skarbomacie PIT-36 i PIT-38 oddzielnie, powinno się dołączyć NIP-3 dwa razy, czy tylko do PIT-36. Jeżeli tylko do PIT-36, to czy w PIT-38 powinno się pominąć poz 64?
NIP-3 przy składaniu PIT-36 i PIT-38 jednocześnie
Re: NIP-3 przy składaniu PIT-36 i PIT-38 jednocześnie
NIP-3 załączasz albo do 36,albo do 38. Jeżeli do 36 to w 38 w polu na ilość NIP-3 nic nie wpisujesz.
-
Gość
Dziękuję za odpowiedź. Tak też sądziłem. Pytanie do autora programu: Czy nie powinno być zatem w programie zmienione to na bardziej jednoznaczne - "wybierz do którego PIT dołączasz NIP-3?
Byłoby wtedy wszystko jasne..
Byłoby wtedy wszystko jasne..
Może słowo "lub" pomiędzy nazwami pitów wystarczy ?
Myślę,że tu raczej chodzi o to "drzewko" na zrzucie które sugeruje,że ten NIP-3 jest załączony zarówno do 36 jak I 38 i z tego drzewka wynika,że powinny być 2 egzemplarze NIP-3 i w 36 jak i 38 w info o załącznikach wpisane "1" przy NIP-3. Po prostu pod PIT-38 w drzewku nie powinno być NIP-3 skoro tylko w PIT-36 jest podana "1" przy ilości NIP-3
- Załączniki
-
- drzewko.jpg (7.92 KiB) Przejrzano 5559 razy
-
M@Ti
Bartek ma rację - drzewko wprowadza w błąd, dodatkowo górna zakładka NIP-3 do: pit-36, pit-38 i powtórka tego na dolnym pasku jeszcze to potwierdzają. Dobrze by było przy następnej aktualizacji zmienić te trzy elementy.. W końcu ten program w przeciwieństwie do "innego popularnego" jest lepiej dopracowany i bardziej przystępny. Myślę, że warto to zmienić.