dochody z niemiec tylko wyciągi bankowe
-
dochody z niemiec tylko wyciągi bankowe
Witam byłam zatrudniona w Niemczech - praca sezonowa. Nie mam żadnej umowy ani żadnego potwierdzenia osiągniętych dochodów prócz wyciągów bankowych z wynagrodzeniem. Czy w Pit36 ZG mogą być ujęte dochody w takiej kwocie jak na wyciągu bankowym czy muszę uzyskać z Niemiec jakiś dokument potwierdzający dochód brutto?
Re: dochody z niemiec tylko wyciągi bankowe
Powinnaś otrzymać kartę podatkową lub
Ausdruck-elektronische-Lohnsteuerbescheinigung-2018
Jeśli nie będzie - rozlicz na podstawie posiadanych informacji...jak przyjdzie info do US zrobisz
najwyżej korektę.
Jeśli nie ma dochodów w PL to i tak podatek będzie na 0,00.
Ausdruck-elektronische-Lohnsteuerbescheinigung-2018
Jeśli nie będzie - rozlicz na podstawie posiadanych informacji...jak przyjdzie info do US zrobisz
najwyżej korektę.
Jeśli nie ma dochodów w PL to i tak podatek będzie na 0,00.
-
Były dochody też w Polsce dlatego muszę sie rozliczyć ze wszystkiego, czyli jeżeli nic nie posiadam rozliczam sie na podstawie wyciągów bankowych dobrze rozumie? A niemiecki pracodawca ma obowiązek wystawienia tej karty nawet jak dochód był nieduży i najprawdopodobniej nie trzeba było płacić od niego podatku w Niemczech?
A niemiecki pracodawca ma obowiązek wystawienia tej karty nawet jak dochód był nieduży i najprawdopodobniej nie trzeba było płacić od niego podatku w Niemczech? - tak, oczywiście powinien wystawić kartę, proszę się upomnieć.
- czyli jeżeli nic nie posiadam rozliczam się na podstawie wyciągów bankowych dobrze rozumie? - dobrze by było się rozliczyć,
choćby z tego względu, że po roku czy dwóch będą dodatkowe odsetki.
- czyli jeżeli nic nie posiadam rozliczam się na podstawie wyciągów bankowych dobrze rozumie? - dobrze by było się rozliczyć,
choćby z tego względu, że po roku czy dwóch będą dodatkowe odsetki.
ja też mam takie pytanie
znajomy ma tez dochody z działalności z niemiec
robię to na podstawie rozliczenia za zeszły rok
dochody miał wpisywane w poz 14 ZG i wyliczenia mojego wychodzi że dochody miał pomniejszone o 20%jako koszty
wiec teraz też mam tak zrobić bo diety czy koszty ryczałtowe się nie wykazuje
znajomy ma tez dochody z działalności z niemiec
robię to na podstawie rozliczenia za zeszły rok
dochody miał wpisywane w poz 14 ZG i wyliczenia mojego wychodzi że dochody miał pomniejszone o 20%jako koszty
wiec teraz też mam tak zrobić bo diety czy koszty ryczałtowe się nie wykazuje
Bo miał dochody z umowy zlecenia a przy zleceniu nie ma diet tylko 20% KUP.
Sprawdź czy miał umowę o pracę czy umowę zlecenie.
Sprawdź czy miał umowę o pracę czy umowę zlecenie.
dzięki snykwa: dzwoniłem do niego i dobrze bo się okazało że 3 miesiące wykonywał
prace tak że niemiec zlecał mu prace a on ją wykonywał w ramach swojej działalności jednoosobowej
wystawiał fakturę za wykonaną prace
a 4 miesiące pracował na umowę o prace wiec muszę mu to rozdzielić bo on mi podał kwotę w całości
miał jeszcze dochody z umowy zlecenia w pit-11 u nas.
prace tak że niemiec zlecał mu prace a on ją wykonywał w ramach swojej działalności jednoosobowej
wystawiał fakturę za wykonaną prace
a 4 miesiące pracował na umowę o prace wiec muszę mu to rozdzielić bo on mi podał kwotę w całości
miał jeszcze dochody z umowy zlecenia w pit-11 u nas.
...w ramach swojej działalności jednoosobowej - zauważ że w ZG przy dochodach DE z DG
w wierszu 2 wypełniasz pole 11,12 - przychód, dochód..
Ahoj !
w wierszu 2 wypełniasz pole 11,12 - przychód, dochód..
Ahoj !
-
dziękuję za odpowiedz. a jeszcze jedno czy jak mam tylko tą kwotę netto z wyciągów bankowych to mogę odliczyć diety czy raczej nie odliczać?
1. diety odliczamy od przychodu
2. lepiej wykazać teraz WYŻSZY DOCHÓD
2. lepiej wykazać teraz WYŻSZY DOCHÓD