Rozliczenie osobno małżonków ulga na dziecko - rozdziel. majątkowa

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
apoel

Rozliczenie osobno małżonków ulga na dziecko - rozdziel. majątkowa

Post autor: apoel »

Mam pytanie odnośnie wypełniania załącznika PIT/O jeśli małżonkowie rozliczają się osobno i posiadają 1 dziecko. Tylko jeden z małżonków ma dochody pozwalające na odliczenie ulgi prorodzinnej tj. dochód na poziomie 66 000zł natomiast drugi z małżonków ma nikłe dochody z zasiłku dla bezrobotnego na poziomie 4000zł w całym roku. Oboje oczywiście nie przekraczają kwoty 112 000zł, z tym że mają rozdzielność majątkową i muszą się rozliczyć osobno. Tak więc tylko jeden z małżonków- mający większe dochody- odliczy tą ulgę na dziecko w Pit /O, drugi natomiast z żadnych ulg nie będzie korzystał. Tak więc pytanie czy ten jeden z małżonków w trakcie wypełniania Pit /O musi podawać dane małżonka w polu A2 tego załącznika. Czy wystarczą wyłącznie jego dane osobowe - jeżeli drugi z małżonków w swoim osobnym picie nie będzie korzystał z żadnych ulg. Z góry dziękuję za odp!!!!

Czech

Re: Rozliczenie osobno małżonków ulga na dziecko - rozdziel. majątkowa

Post autor: Czech »

Nagłówek w PIT\O : "...i każdy z nich korzysta z odliczeń, załącznik PIT\O wypełnia i dołącza...każdy z małżonków..."
czyli jeżeli tylko jedno z małzonków korzysta z odliczeń to drugie nie musi dołączać.

apoel

Dziękuję za szybką odpowiedź! Tak właśnie myślałem bo w wysłałem już pit z załącznikiem PIT\O gdzie podałem tylko swoje dane osobowe bo małżonka nie będzie miała żadnych odliczeń więc w ogóle nie wypełni tego załącznika. Jenak zaniepokoiła mnie rozmowa telefoniczna z US w innej sprawie ale zapytałem też o to i poinformowano mnie że muszę to załącznika Pit/O podać dane małżonki i wpisać u niej 0 zł.... Trochę się zdziwiłem bo tam jak byk stoi to co Pan pisze "...i każdy z nich korzysta z odliczeń, załącznik PIT\O wypełnia i dołącza...każdy z małżonków..." wiec chyba mnie dezinformowano... Dlatego pytam na forum...bo żona nie będzie korzystała z żadnych odliczeń....

A w takim razie jak nie podałem danych żony w tym załączniku Pit/O to skąd oni będą wiedzieli że przebywałem cały rok w związku małżeńskim jak rozliczamy się całkowicie oddzielnie i do tego w innych urzędach a mój dochód przewyższa 56 tys zł więc domyślnie sam nie mógłbym, nie mając żon,y odliczyć tej ulgi prorodzinnej???

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Nie mogę znaleźć, ale była na ten temat dyskusja na forum w zeszłym roku...

...i każdy z nich korzysta z odliczeń, załącznik PIT\O wypełnia i dołącza...każdy z małżonków..." - to oznacza,
"że jeżeli korzysta to składa", a tutaj tylko podaje dane w PIT/O małżonka.

Moje zdanie jest takie, że trzeba podać dane małżonka w PIT/O - właśnie z tych względów
o których pisze @apoel.
US może sprawdzić wtedy limit dochodów rodziców przy uldze na jedno dziecko.

Zrobić szybko korektę i po sprawie..

Czech

Post autor: Czech »

Moim zdaniem wpisanie danych żony do PIT/O świadczy o tym, że żona również składa ten załącznik.
Tutaj Urząd Skarbowy może również zapytać : "a gdzie jest załącznik PIT\O żony ?"
Czy zona ma złozyc PIT\O "zerowy" ?

Urząd Skarbowy ma wgląd w ewidencję "PESEL" i doskonale wie kto jest czyim małżonkiem lub dzieckiem - tylko tak mogą dotrzeć do wysokości limitów - nie tylko 112000 , ale również 3089 dochodów dziecka.

z opisu broszury US :
Część A
W części tej należy podać dane identyfikacyjne podatników składających załącznik, tj. nazwisko, pierwsze imię i datę urodzenia. Część A.2. należy wypełnić w przypadku łącznego opodatkowania dochodów małżonków oraz w przypadku, gdy małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z odliczeń w PIT/O. W przypadku podatnika będącego przedsiębiorstwem w spadku w części A.1. należy wpisać dane zmarłego przedsiębiorcy.

...gdy małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z odliczeń w PIT/O... - łącznik "i" wskazuje , że oba zdarzenia muszą zaistnieć równocześnie

Moim zdaniem korekta jest niepotrzebna.

Czarek

Post autor: Czarek »

Czech pisze:
> ...gdy małżonkowie rozliczają się indywidualnie i każdy z nich korzysta z
> odliczeń w PIT/O... - łącznik "i" wskazuje , że oba zdarzenia
> muszą zaistnieć równocześnie
>
> Moim zdaniem korekta jest niepotrzebna.

Faktycznie nie korzysta, a teoretycznie korzysta - może o to chodzi w przepisach?

Czarek

wla.gle

Post autor: wla.gle »

apoel pisze:
..Jenak zaniepokoiła mnie rozmowa telefoniczna z US w innej sprawie ale zapytałem też o to i poinformowano mnie że muszę to załącznika Pit/O podać dane małżonki i wpisać u niej 0 zł -
chociaż wyżej napisałem żeby ew. złożyć korektę, to wg mnie jest ona na wyrost.....ale,

przepisy swoje, a US swoje
- będą się upierać co do korekty, to trzeba ją będzie złożyć czy nie ...?

Łatwiej im jest jak mają podany pesel małżonka, niż wyszukiwać w bazie danych PESEl......
na pewno ułatwia to pracę i pomimo moich wątpliwości ja podaję w przypadku ulgi na jedno dziecko dane małżonka w PIT/O,
jeśli rozliczają się osobno i tylko jedno z nich korzysta z ulgi prorodzinnej.

apoel

Dziękuję wszystkim za porady. Hmm chyba jednak dam sobie spokój z tą korektą bo zgodnie zasadami legislacji jeżeli ustawodawca używa spójnika “i”to muszą równocześnie zaistnieć oba zdarzenia (ta jak to napisał Czech) czyli oboje musielibyśmy wypełnić Pit \O a żona z wiadomych względów nie będzie tego robiła. Gdyby ustawodawca dał tam “przecinek” lub inny spójnik “rozłączny” to by oznaczało że wpisanie danych żony jest obowiązkowe….a tak spójnik i warunkuje to co powyżej podał Czech… Tym bardziej tak jak było to mówione mają oni podgląd do bazy pesel oraz innych zeznań podatkowych…. Po to mają dostęp żeby korzystać… Najwyżej powiadomią mnie że muszę zrobić korektę…. Chociaż moim zdaniem byłaby ona niezasadna bo niezgodna z ich formularzem….

Zablokowany