Witam Szanownych forumowiczów. Mam problem z odliczeniem ulgi na dzieci. Prowadzę własną działalność gospodarczą jestem na ryczałcie, składam do US PIT-28 więc nie mogę odliczyć ulgi na dzieci. Zawarłem związek małżeński w czerwcu, nie mogę rozliczyć się z małżonkiem. Żona ma zbyt niskie dochody aby odliczyć ulgę na dwoje dzieci.
Moje pytanie brzmi:
- Czy małżonka wypełniając PIT-37 indywidualnie w pozycji 117 może ująć (wpisać)moje składki na powszechne ubezpieczenie zdrowotne, które wykazałem w PIT-28?
Dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci i PIT-28
Re: Dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci i PIT-28
Z objaśnienia do poz. 116, 117 PIT-37..
..W poz. 116 i 117 podatnicy wykazują kwoty składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a oraz art. 27b ust. 1 i 2 ustawy, tj. zapłaconych w roku podatkowym i podlegających odliczeniu (wykazanych przez płatnika lub samodzielnie wpłaconych do ZUS lub zagranicznych systemów ubezpieczeń),
pomniejszonych o składki odliczone w PIT-36L, w PIT-28 .......
..W poz. 116 i 117 podatnicy wykazują kwoty składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a oraz art. 27b ust. 1 i 2 ustawy, tj. zapłaconych w roku podatkowym i podlegających odliczeniu (wykazanych przez płatnika lub samodzielnie wpłaconych do ZUS lub zagranicznych systemów ubezpieczeń),
pomniejszonych o składki odliczone w PIT-36L, w PIT-28 .......
żona nie może
nic Pan nie zrobi niestety
Szanowni Państwo, pytanie narodziło się przy wypełnianiu zeznania rocznego przy użyciu programu PITy2018IPS, wpisując nazwisko w rubryce 11 pojawia się odnośnik 11a "Przez cały rok podatkowy podatnik nie miał małżonka", odznaczenie uaktywnia rubrykę 117, gdzie w pozycji 117g mogę wpisać "składki na ubezpieczenie zdrowotne małżonka wykazane w PIT-28".
Jeśli ww program umożliwia takie działanie to jest to zgodne z obowiązującym prawem, czy jest to niedopatrzenie twórców programu?
Jeśli ww program umożliwia takie działanie to jest to zgodne z obowiązującym prawem, czy jest to niedopatrzenie twórców programu?
Odpowiedź jest prosta - program jest prawidłowy - PIT-28 służy również dla wynajmu prywatnego, a ten ryczałt nie wyklucza wspólnego rozliczenia.
Jak wyżej...
dodam, że...składki na ubezpieczenie zdrowotne małżonka wykazane w PIT-28" - i nie odliczone od podatku
przy ryczałcie ewidencjonowanym.
Składki może odliczyć podatnik, zapłacone w roku podatkowym, j.w.
dodam, że...składki na ubezpieczenie zdrowotne małżonka wykazane w PIT-28" - i nie odliczone od podatku
przy ryczałcie ewidencjonowanym.
Składki może odliczyć podatnik, zapłacone w roku podatkowym, j.w.