emerytura z USA
emerytura z USA
Witam ,,
mam PIT-40 z KRUS oraz PIT-11 z Banku za wypłatę emerytury z USA, - bez pobranego podatku , tylko sam przychód,
Jak powinnam to rozliczyć na PIT-36, czy mam wykazywać jakis podatek pobrany w USA z tytułu tej emerytury ?
Z góry dziekuję za pomoc
mam PIT-40 z KRUS oraz PIT-11 z Banku za wypłatę emerytury z USA, - bez pobranego podatku , tylko sam przychód,
Jak powinnam to rozliczyć na PIT-36, czy mam wykazywać jakis podatek pobrany w USA z tytułu tej emerytury ?
Z góry dziekuję za pomoc
-
Re: emerytura z USA
Powinnaś jeszcze otrzymać Social Security z USA za 2018 rok, na którym oprócz kwoty przychodu, masz pobrany podatek. Wówczas ten podatek rozliczasz na PIT/ZG.
Jeżeli nie otrzymałaś takiego dokumentu Social Security możesz zwrócić się do ambasady o duplikat tego dokumentu.
Jeżeli nie otrzymałaś takiego dokumentu Social Security możesz zwrócić się do ambasady o duplikat tego dokumentu.
-
wla od razu mam pytanie w tym temacie jak zaglądniesz.
Czy w 20-18 roku w dalszym ciągu świadczenia małżeńskie (np. żony) z USA nie trzeba rozliczać w PIT-36 wcale traktując je jako świadczenie rodzinne zwolnione z podatku?
Czy w 20-18 roku w dalszym ciągu świadczenia małżeńskie (np. żony) z USA nie trzeba rozliczać w PIT-36 wcale traktując je jako świadczenie rodzinne zwolnione z podatku?
Na to wygląda, że tak ....
Interpretacja na ten temat ....
https://www.podatki.biz/artykuly/swiadc ... _33484.htm
Interpretacja na ten temat ....
https://www.podatki.biz/artykuly/swiadc ... _33484.htm
'wla.gle', materiału z podanego przez Ciebie linku nie można przeczytać do końca - to, co jest do przeczytania, to nie daje odpowiedzi. :-((
'ania50ole', poszukaj (m.in. moich) wpisów w poprzednich latach na tym Forum. Było tam wszystko objaśnione na temat emerytur z USA.
Czarek
P.S. Podaję link do jednego z podobnych tematów:
viewtopic.php?f=41&t=18460
'ania50ole', poszukaj (m.in. moich) wpisów w poprzednich latach na tym Forum. Było tam wszystko objaśnione na temat emerytur z USA.
Czarek
P.S. Podaję link do jednego z podobnych tematów:
viewtopic.php?f=41&t=18460
Ostatnio zmieniony 21 lut 2019, o 19:02 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarek pisze:
> 'wla.gle', materiału z podanego przez Ciebie linku nie można przeczytać do
> końca - to, co jest do przeczytania, to nie daje odpowiedzi. :-((
Sorry - zapomniałem, że jestem tam zalogowany....jeśli znajdę chwilę podam fragmenty ....
> 'wla.gle', materiału z podanego przez Ciebie linku nie można przeczytać do
> końca - to, co jest do przeczytania, to nie daje odpowiedzi. :-((
Sorry - zapomniałem, że jestem tam zalogowany....jeśli znajdę chwilę podam fragmenty ....
'wla.gle' możesz wydrukować/zapisać tę stronę z linka jako plik PDF i tenże plik wstawić tu na Forum, jeśli można.
Czarek
Czarek
Ok, mam to Social Security benefit SSA-1042S
Tylko mam pytanie które kwoty mam przenieść na PIT-36,
I jeszcze jedno bo ten Social Security przeszedł zarówno na żone i męża - natomiast PIT z Banku tylko na męża, przechodziło to przez jedno konto,
I to wszystko wykazac na PIT Z/G ? Dwa zalączniki ?
Tylko mam pytanie które kwoty mam przenieść na PIT-36,
I jeszcze jedno bo ten Social Security przeszedł zarówno na żone i męża - natomiast PIT z Banku tylko na męża, przechodziło to przez jedno konto,
I to wszystko wykazac na PIT Z/G ? Dwa zalączniki ?
-
ania50ole pisze:
> Ok, mam to Social Security benefit SSA-1042S
> Tylko mam pytanie które kwoty mam przenieść na PIT-36,
>
> I jeszcze jedno bo ten Social Security przeszedł zarówno na żone i męża -
> natomiast PIT z Banku tylko na męża, przechodziło to przez jedno konto,
>
> I to wszystko wykazac na PIT Z/G ? Dwa zalączniki ?
Być może jest to świadczenie małżeńskie ... tzn. mąż pracował w USA, a żona nigdy nie pracowała w USA ale dostała świadczenie małżeńskie przy mężu. Musisz sprawdzić dokumenty, powinno na samym początku przyjść pismo od konsulatu przyznające takie świadczenie - musisz je odnaleźć żeby mieć pewność.
Jeżeli będziesz mieć takie pismo, to żony nie musisz rozliczać = rozliczasz tylko męża.
P.S. na PITZG ja przenoszę kwotę przychodu (metoda proporcjonalna) z Pit_11 z Banku, natomiast kwotę podatku tax przenoszę ze Social Security przeliczając wg kursu średniorocznego. Być może na Pit-11 masz też składkę zdrowotną więc ją sumujesz w Pit-36 razem ze składką zdrowotną z PIT-40A z ZUS.
> Ok, mam to Social Security benefit SSA-1042S
> Tylko mam pytanie które kwoty mam przenieść na PIT-36,
>
> I jeszcze jedno bo ten Social Security przeszedł zarówno na żone i męża -
> natomiast PIT z Banku tylko na męża, przechodziło to przez jedno konto,
>
> I to wszystko wykazac na PIT Z/G ? Dwa zalączniki ?
Być może jest to świadczenie małżeńskie ... tzn. mąż pracował w USA, a żona nigdy nie pracowała w USA ale dostała świadczenie małżeńskie przy mężu. Musisz sprawdzić dokumenty, powinno na samym początku przyjść pismo od konsulatu przyznające takie świadczenie - musisz je odnaleźć żeby mieć pewność.
Jeżeli będziesz mieć takie pismo, to żony nie musisz rozliczać = rozliczasz tylko męża.
P.S. na PITZG ja przenoszę kwotę przychodu (metoda proporcjonalna) z Pit_11 z Banku, natomiast kwotę podatku tax przenoszę ze Social Security przeliczając wg kursu średniorocznego. Być może na Pit-11 masz też składkę zdrowotną więc ją sumujesz w Pit-36 razem ze składką zdrowotną z PIT-40A z ZUS.
Według tego, co napisałem w podanym wyżej linku:
Po stronie męża robisz tak:
wpisujesz jego przychód z Bankowego PIT-11 do pola 25 (podpole 25a) PIT/ZG
składkę na ubez. zdrow. wpisujesz do pola 207 lub 208 PIT-36
z SSA-1042S bierzesz kwotę podatku i przeliczasz ją na złotówki, i tak przeliczoną wpisujesz do pola 26 (podpole 26a) w PIT/ZG.
Po stronie żony nie robisz NIC.
Na podstawie wpisanych w PIT/ZG kwot program obliczy i wstawi w polu 204 lub 205 w PIT-36 kwotę zapłaconego podatku.
Cytaty moich wypowiedzi z podanego linka:
"Przede wszystkim trzeba dowiedzieć się: czy Żona pracowała w USA i tym samym otrzymuje stamtąd emeryturę, czy to co otrzymuje z USA to tzw. świadczenie małżeńskie wypłacane z ubezpieczenia Męża.
Brak formularza PIT-11 z Banku może sugerować (choć nie musi), że Żona otrzymuje chyba tzw. świadczenie małżeńskie. Jeśli rzeczywiście tak jest, to przychodu Żony z USA nie wykazujemy w zeznaniu rocznym.
Z PIT-11 Męża jego przychód wpisać do PIT/ZG;
podatek w dolarach z SSA-1042S przeliczyć na złote i wpisać do PIT/ZG;
składkę na ubez. zdrow. z PIT-11 Męża wpisać do PIT-36
... - to tak napisałem w dużym skrócie, więcej można poczytać we wcześniejszych postach i tematach (również tych z lat ubiegłych).
Dla ciekawości: można zrobić symulację: zeznanie wspólne czy zeznanie osobne będzie korzystniejsze.
W moim akurat przypadku, gdzie Mąż otrzymuje emerytury z USA i Polski, a Żona - świadczenie małżeńskie z USA i emeryturę z Polski, korzystniejsze było zeznanie osobne."
Czarek
Po stronie męża robisz tak:
wpisujesz jego przychód z Bankowego PIT-11 do pola 25 (podpole 25a) PIT/ZG
składkę na ubez. zdrow. wpisujesz do pola 207 lub 208 PIT-36
z SSA-1042S bierzesz kwotę podatku i przeliczasz ją na złotówki, i tak przeliczoną wpisujesz do pola 26 (podpole 26a) w PIT/ZG.
Po stronie żony nie robisz NIC.
Na podstawie wpisanych w PIT/ZG kwot program obliczy i wstawi w polu 204 lub 205 w PIT-36 kwotę zapłaconego podatku.
Cytaty moich wypowiedzi z podanego linka:
"Przede wszystkim trzeba dowiedzieć się: czy Żona pracowała w USA i tym samym otrzymuje stamtąd emeryturę, czy to co otrzymuje z USA to tzw. świadczenie małżeńskie wypłacane z ubezpieczenia Męża.
Brak formularza PIT-11 z Banku może sugerować (choć nie musi), że Żona otrzymuje chyba tzw. świadczenie małżeńskie. Jeśli rzeczywiście tak jest, to przychodu Żony z USA nie wykazujemy w zeznaniu rocznym.
Z PIT-11 Męża jego przychód wpisać do PIT/ZG;
podatek w dolarach z SSA-1042S przeliczyć na złote i wpisać do PIT/ZG;
składkę na ubez. zdrow. z PIT-11 Męża wpisać do PIT-36
... - to tak napisałem w dużym skrócie, więcej można poczytać we wcześniejszych postach i tematach (również tych z lat ubiegłych).
Dla ciekawości: można zrobić symulację: zeznanie wspólne czy zeznanie osobne będzie korzystniejsze.
W moim akurat przypadku, gdzie Mąż otrzymuje emerytury z USA i Polski, a Żona - świadczenie małżeńskie z USA i emeryturę z Polski, korzystniejsze było zeznanie osobne."
Czarek