Koleżanka nie wie jak rozliczyć i czy można to odliczyć. Czy jest jakiś wykaz jakie leki można odliczyć?
To jak w końcu jest z suplementami? Leczę osteoporozę, która jest wynikiem leczenia chemią- sterydy. Polega to głównie na jedzeniu drogich suplementów: cytrynianu wapnia, Vigantoletten, czyli D3 i Wit.K. Sam lek Osagrand jest tani, ale bez wymienionych suplementów nie mogę go przyjmować. Czy mogę ich koszt odliczyć? Na samego raka nie mam żadnych leków, bo nie jest hormonozależny, ale leczę powikłania po nim. Pierwszy raz będę korzystać z tej ulgi, na pewno odpiszę auto, a co do tych suplementów, to nie wiem. Przytoczone interpretacje nie są jednoznaczne.
Ulga na leki
Re: Ulga na leki
Wg mnie nie można odliczyć suplementów - to nie są leki.
Wykaz leków jest na stronie MZ.
Przytoczone interpretacje nie są jednoznaczne - podaj jakiś link będziemy analizować.
Zerknij na PW.
Wykaz leków jest na stronie MZ.
Przytoczone interpretacje nie są jednoznaczne - podaj jakiś link będziemy analizować.
Zerknij na PW.
Wykaz produktów spełniających cechy „leku” na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej został zamieszczony w Urzędowym Wykazie Produktów Leczniczych Dopuszczonych do Obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto, do obrotu dopuszczone zostają bez konieczności uzyskania pozwolenia, produkty lecznicze sprowadzane z zagranicy, jeżeli ich stosowanie jest niezbędne dla ratowania życia lub zdrowia pacjenta, pod warunkiem, że dany produkt leczniczy jest dopuszczony do obrotu w kraju, z którego jest sprowadzany i posiada aktualne pozwolenie dopuszczenia do obrotu. Podstawą sprowadzenia takiego produktu leczniczego jest jednak zapotrzebowanie szpitala albo lekarza prowadzącego leczenie poza szpitalem, potwierdzone przez konsultanta z danej dziedziny medycyny.
-
krzysiek.k120
Leki są w Urzędowym Wykazie produktów leczniczych jest on aktualizowany zazwyczaj około marca każdego roku, jak macie wątpliwości co jest lekiem to pytajcie bo akurat znam temat bo pracuję w aptece.
Pozdrawiam
Pozdrawiam