Dochód z zagranicy

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
krzysiek.k120

Dochód z zagranicy

Post autor: krzysiek.k120 »

Dochody małżonków wychodzą 117 000 ( dochód żony z umowy o pracę w Polsce i dochód męża z Niemiec ).
Liczę dochód męża z Lonsteuerbescheinigung z rubryki 4 ( brutto arbeitslohn - diety i ryczałtowe koszty ), i teraz się zastanawiam czy do ulgi rodzinnej ( mają jedno dziecko) nie można od jego dochodów odliczyć jeszcze składek na ubezpieczenie tak jak robi się przy polskich dochodach.
Może ktoś wie gdzie w tym dokumencie są składki na ubezpieczenie i czy mozna je odliczyć do limitu do ulgi na dziecko (myślę, że dochód pomniejszyłby się poniżej 112000 i żona mogłaby odliczyć ulgę na dziecko )
Bardzo proszę o pomoc

krzysiek.k120

Re: Dochód z zagranicy

Ciężki temat ?????
Proszę o pomoc !!!!

snykwa

Post autor: snykwa »

Gdzieś czytałem na ten temat, że przy dochodzie zagranicznym podatnik do obliczenia dochodu do limitu do ulgi prorodzinnej może odliczyć składki społeczne ale nie mogę tego teraz znaleźć.
Nie wiem czy to nie będzie po. 8 In 3. enthaltene Versorgungsbezüge (w tłumaczeniu "w tym emerytury")
przychód poz. 3 Bruttoarbeitslohn einschl. Sachbezüge ohne 9.und 10
https://www.bundesfinanzministerium.de/ ... onFile&v=2
Ale pewności nie mam.

P.S.
W ustawie jest zapisane:
2a. Za dochody, o których mowa w ust. 2 pkt 1, uważa się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 27 skala podatkowa, art. 30b podatek zryczałtowany od dochodów z odpłatnego zbycia papierów wartościowych, instrumentów finansowych i art. 30c podatek dochodowy od dochodów z pozarolniczej działalności gospodarczej lub działów specjalnych produkcji rolnej, pomniejszone o kwotę składek, o których mowa w art. 26 podstawa obliczenia podatku dochodowego od osób fizycznych ust. 1 pkt 2 i 2a.
Z:
https://www.arslege.pl/odliczenie-od-po ... 71/a18906/

wla.gle

Post autor: wla.gle »

....z Lonsteuerbescheinigung:
Koszty pracownicze..
poz 23 - ubezpieczenie emerytalne
poz 26 - ubezpieczenie społeczne
poz 27 - składka społeczna na wypadek bezrobocia

snykwa

Post autor: snykwa »

Dzięki wla.gle, rzeczywiście poz. 26 składki pracownicze na ubezpieczenia społeczne.

krzysiek.k120

Czyli można pomniejszyć dochód o kwoty z 23, 26,27 i taki dochód uwzględnić do ulgi ( ulga będzie się należała )?????

wla.gle

Myślę, że do celów dochodu do ulgi można tak to policzyć......
Tylko dobrze wytłumacz zainteresowanemu......

krzysiek.k120

Zadałem pytanie na Krajowej Administracji Skarbowej i tak mi odpowiedzieli
Odpowiadając na pytanie informujemy, że co do zasady od dochodu (przychodu) podatnika można odliczyć składki zapłacone w roku podatkowym ze środków podatnika na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne zgodnie z przepisami dotyczącymi obowiązkowego ubezpieczenia społecznego obowiązującymi w innym niż Polska państwie Unii Europejskiej, Europejskiego Obszaru Gospodarczego albo Konfederacji Szwajcarskiej (tzw. składki zagraniczne). Jeżeli jednak podatnik osiąga dochody w innym państwie, do których zastosowanie ma metoda wyłączenia z progresją, jak np. w Niemczech, to nie ma prawa do odliczenia zagranicznych składek, ponieważ podstawą wymiaru tych składek stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Co Wy na to ( nie chcę, żeby komuś kiedyś kazali zwracać ulgę dlatego drążę temat )
Pozdrawiam

wla.gle

Niech podatnicy zdecydują...czy chcą zaryzykować czy nie.:)

W poście wyżej napisałem ....do celów obliczenia dochodów do ulgi.....można tak policzyć.
Oczywiście do celów podatkowych, to tak jak piszesz - zgodnie z KAS.

krzysiek.k120

Ja nie wiem czy oni dobrze przeczytali pytanie bo odpowiedź jest raczej do obliczania dochodu do podatku.
Pytanie brzmiało
Czy wyliczony dochód z zagranicy - Niemiec ( przychód brutto minus diety minus koszty uzyskania ) mogę pomniejszyć o zapłacone za granicą składki społeczne przy wyliczaniu dochodu do ulgi przy jednym dziecku.

Nic nie wspominają o wyliczeniu dochodu do ulgi przy jednym dziecku.
Pozdrawiam

Zablokowany