Witam.
Mam dwoje dzieci - jedno w liceum - i tu sprawa jasna ,a drugie-20 lat- w maju zdało maturę i od czerwca pracuje na zlecenie. Od pażdziernika studiuje na dziennych i nadal pracuje.Moje pytanie to - czy za okres nauki do zdania matury przysługuje część ulgi, czy przepadła,bo podjęła pracę ?
I drugie - E-pit- rozliczenie indywidualne- wykazuje dwoje dzieci, ale odliczenie na jedno dziecko, mimo, że dochód to ponad 57000 - czy ten dochód dopuszczalny 56000 na osobę, to dochód ogólny, czy po odliczeniach( poz.102) -ten jest poniżej 50000 ?
Jeżeli rozliczymy się z żoną, to zmieścimy się w limicie 112000 , tylko co z drugim dzieckiem ?
Proszę o rozjaśnienie sytuacji.
Dziękuję i Pozdrawiam.
Ulga na dzieci, a praca
Re: Ulga na dzieci, a praca
To wszystko zależy ile to dorosłe dziecko zarobiło w roku podatkowym 2018. Jeśli dochód (przychód - KUP) >3089 to ulga się nie należy i wtedy do odliczenia masz jedno dziecko. Wtedy jest limit dochodów małżonków (przychód-KUP-składka społ.) 112 000.
Jeśli wchodzi Ci dwoje dzieci (dochód dorosłego dziecka <= 3089) wtedy nie ma limitu dochodów rodziców.
Jeśli to dorosłe dziecko dochód <=3089 możesz odliczyć ulgę za cały rok bo podjęło studia.
Jeśli wchodzi Ci dwoje dzieci (dochód dorosłego dziecka <= 3089) wtedy nie ma limitu dochodów rodziców.
Jeśli to dorosłe dziecko dochód <=3089 możesz odliczyć ulgę za cały rok bo podjęło studia.
Dzięki za wyjaśnienie. Przekroczyła te 3089, więc odliczam tylko jedno, a rozliczę się z żoną, więc zmieszczę się w limicie.
Skoro starsza córka rozlicza się sama i nic mi za nią nie przysługuje, to czy muszę podawać jej dane w PIT-0?
Skoro starsza córka rozlicza się sama i nic mi za nią nie przysługuje, to czy muszę podawać jej dane w PIT-0?
... to czy muszę podawać jej dane w PIT-0?
- podajemy tylko dane dziecka na które należy się ulga.
- podajemy tylko dane dziecka na które należy się ulga.
Dzięki za info.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.