ulga na samochód a renta rolnicza

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
danula

ulga na samochód a renta rolnicza

Post autor: danula »

Czy rolnicy otrzymujący rentę rolniczą tez mogą sobie odliczyć ulgę na samochód?

gabi04

Re: ulga na samochód a renta rolnicza

Post autor: gabi04 »

Od kilku tygodni próbuję rozstrzygnąć taką sytuację ponieważ opinie są sprzeczne.

Znalazłam informację, że decyzje przyznające rentę z tyt. niezdolności do pracy wydane przez komisje lekarskie MON, MSWiA i KRUS po 1 stycznia 1998 roku nie stanowią podstawy do zaliczenia tych osób do osób niepełnosprawnych.

Jedna z interpretacji podatkowych z kolei mówi, że jeśli podatnik posiada decyzję wydaną przez komisję lekarską MON, MSWiA i KRUS to spełnia warunki do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej - niezależnie od tego czy posiada orzeczenie o zakwalifikowaniu do jednego z trzech stopni niepełnosprawności.

Wyjaśniałam sprawę telefonicznie przez KIS - trwało to pół godziny i niestety odpowiedź nie była jednoznaczna (niby można ale lepiej złożyć wniosek o interpretacje indywidualną a najlepiej zapytać w swoim Urzędzie Skarbowym i tego się trzymać)

A na stronie Min.Fin. jest wyjaśnienie, że "rolnik mający rentę z KRUS-u musi wystąpić do Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o
Niepełnosprawności o ustalenie stopnia niepełnosprawności. Dopiero takie orzeczenie uprawnia do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej."

Może ktoś jeszcze się wypowie...

danula

Nie jestem w ogóle obeznana w temacie a tyle co wiem, to rentę rolnicza przyznana czasami bo było przejęcie gospodarstwa.
Też myślałam o komisji przy PCPR, bo to byłoby najprostsze
Ale jak na razie to rolnicy nie mają podstaw do odliczenia ulgi na samochód :-]

Czech

Post autor: Czech »

Z ustawy o PDOF :
7d. Warunkiem odliczenia wydatków, o których mowa w ust. 7a, jest posiadanie przez osobę, której dotyczy wydatek:

1) orzeczenia o zakwalifikowaniu przez organy orzekające do jednego z trzech stopni niepełnosprawności, określonych w odrębnych przepisach, lub

2) decyzji przyznającej rentę z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy, rentę szkoleniową albo rentę socjalną, albo

3) orzeczenia o niepełnosprawności osoby, która nie ukończyła 16 roku życia, wydanego na podstawie odrębnych przepisów.

czyli jeżeli renta przyznana jest z tytułu niezdolności do pracy to odliczenie jest możliwe - ustawa nie wyszczególnia KRUS czy ZUS

danula

dziękuję bardzo :-)

Czarek

Post autor: Czarek »

danula pisze m.in.:

> Ale jak na razie to rolnicy nie mają podstaw do odliczenia ulgi na samochód
> :-]

A dlaczego nie?
Pójdzie taki rolnik do Zespołu O.N., dadzą mu jakiś stopień niepełnosprawności, i będzie mógł skorzystać z ulgi.

Czarek

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Ale przecież rolnicy na podstawie orzeczeń z KRUS mają też ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy ( tylko w gospodarstwie rolnym) więc chyba się łapią w punkcie 2 tj. posiadających decyzję o prawie do renty więc według prawa podatkowego mają prawo do niektórych ulg i odliczeń ( leki, samochód ).
Pozdrawiam

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Skłaniam się również do tego, że niektóre ulgi można w takim przypadku odliczyć - jednak wg mnie nie wszystkie.
Wg mnie można odliczyć ulgę na samochód - jako ulgę limitowaną i niezależną od rodzaju niepełnosprawności.

Natomiast inne ulgi, do których musi być określony stopień i rodzaj niepełnosprawności - raczej bym nie odliczał.

Zablokowany