Dochody z Holandii

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
zoja1500

Dochody z Holandii

Post autor: zoja1500 »

Witam
Nie wiem czy w odpowiednim forum pisze ale ciężko mi się trochę tu odnaleźć.
Mam taki problem, cholernie poważny.
W tamtym roku w lipcu wróciliśmy z mężem i d z ie mi z Holandii do Polski. Mieszkaliśmy t a m prawie 10 lat. Ani razu nie rozliczalismy się z tego dochodu bo nikt nas nie ścigał o to. Pozatym szczerze nie wiedzieliśmy że musimy. Myśleliśmy że jeśli wykazem że nasze życie c a ly czas było tam ponieważ zameldowania były to nic w PL nam nie zrobią. A teraz się okazuje że jedna musimy. Tylko chciałabym to zrobić żeby jak najmniej dostać po portfelu. US do tej pory nic nie wie czy jest możliwe żeby tak zostało? Uda nam się rozliczyć tylko i wyłącznie od tamtego roku i to jeszcze od połowy? Zaczynam się bać tej wizyty w US

zoja1500

Re: Dochody z Holandii

Szczerze to nawet nie wiem od czego mama zacząć. Przecież jak nas ściągnie US za tyle lat to któreś z nas będzie musiało wyjechać żeby zarobić na spłatę. Albo ogłosi y upadłość konsumencka. Zwariuje kolejna noc nie przesłana. Może ktoś coś wie jak nam pomóc?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

...A teraz się okazuje że jednak musimy. - skąd ta pewność.

Jeśli już to 5 lat wstecz.

Zacząć trzeba od wyjaśnienia Waszego statusu REZYDENCJI PODATKOWEJ.

Nie wiem czy mieliście w PL jakieś dochody, np. z wynajmu mieszkania, konto w PL...
Czy zgłosiliście rezydencję podatkową jako NL.
Można z Belastingdienst uzyskać zaświadczenie, że byliście REZYDENTAMI PODATKOWYMI NL, wtedy nie mając
żadnych dochodów w PL nie macie obowiązku rozliczania się w PL z dochodów holenderskich.

Nawet gdyby trzeba było się rozliczyć to podatek będzie 0,00 dzięki uldze abolicyjnej,
trzeba będzie oczywiście dołączyć tzw. czynny żal.

Rozliczenie za ostatni rok /po powrocie do PL / należy oczywiście złożyć, uwzględniając w nim wszystkie
dochody uzyskane w tym roku podatkowym.

I bez paniki - spokojnie....:).

Ahoj !

zoja1500

Dziękuję bardzo za odpowiedź, bałam się nawet tu wchodzić żeby odp przeczytać. 🤣 Nie mieliśmy żadnych dochodów w Polsce, nie pracowaliśmy tu przez ponad 10 lat. Zameldowania byliśmy tam.
Dzięki wielkie jestem dużo spokojniejsza

wla.gle

Post autor: wla.gle »

To OK.
Do wszystkiego trzeba podejść "zdroworozsądkowo", chociaż......czasami się nie da.

Zablokowany