odliczenie użytkowania samochodu
-
odliczenie użytkowania samochodu
Witam. Z tego co wyczytałam to ulgę za użytkowanie samochodu może odliczyć osoba niepełnosprawna , której dochód nie przekroczył w 2018 roku 12357,60. A może to dotyczy tych osób niepełnosprawnych będących na utrzymaniu podatnika czy też samej osoby niepełosprawnej , https://oddechzycia.pl/pomoc-socjalna/u ... dnik-2019/
Re: odliczenie użytkowania samochodu
Dotyczy to osób na których utrzymaniu pozostają następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe - jeżeli dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekraczają dwunastokrotności kwoty renty socjalnej określonej w ustawie z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej (Dz.U. z 2013 r. poz. 982 i 1650, z 2014 r. poz. 1175 i 1682, z 2017 r. poz. 1543 oraz z 2018 r. poz. 933), w wysokości obowiązującej w grudniu roku podatkowego. Do dochodów nie zalicza się alimentów na rzecz dzieci oraz zasiłku pielęgnacyjnego.
W 2018 r. kwota tego dochodu wynosi 12357,60 zł.
W 2018 r. kwota tego dochodu wynosi 12357,60 zł.
-
Dziękuję Czech teraz już nie mam wątpliwości
Witam. Podłączę się do tego tematu-mam pytanie czy możliwe jest odliczenie przez każdego z rodziców rodziców ulgi rehabilitacyjnej: syn 27 lat nie pracujący posiadający niepełnosprawność stopień umiarkowany, pobiera zasiłek pielęgnacyjny.
Znalazłem taki artykuł:– W przypadku rodziców posiadających jedno dziecko niepełnosprawnych, każde z rodziców może odliczyć osobno ulgę, czyli razem 4560zł! – WSA w Krakowie z 19 kwietnia 2011 roku (sygn. akt I SA/Kr 1/11) – “Reasumując, skoro każdy z rodziców jest podatnikiem i oboje łożą na utrzymanie niepełnosprawnego dziecka, to każdy z nich ma prawo do ulgi rehabilitacyjnej, tzn. że z tytułu używania samochodu osobowego do przewozu na konieczne zabiegi rehabilitacyjne córki może odliczyć kwotę 2.280,00 zł.”;
Jeśli dobrze rozumiem to mogę również skorzystać z ulgi prorodzinnej na niego.
Liczę jak zawsze na profesjonalistów śledzących nasze wpisy na tym forum.
Pozdrawiam Marek
Znalazłem taki artykuł:– W przypadku rodziców posiadających jedno dziecko niepełnosprawnych, każde z rodziców może odliczyć osobno ulgę, czyli razem 4560zł! – WSA w Krakowie z 19 kwietnia 2011 roku (sygn. akt I SA/Kr 1/11) – “Reasumując, skoro każdy z rodziców jest podatnikiem i oboje łożą na utrzymanie niepełnosprawnego dziecka, to każdy z nich ma prawo do ulgi rehabilitacyjnej, tzn. że z tytułu używania samochodu osobowego do przewozu na konieczne zabiegi rehabilitacyjne córki może odliczyć kwotę 2.280,00 zł.”;
Jeśli dobrze rozumiem to mogę również skorzystać z ulgi prorodzinnej na niego.
Liczę jak zawsze na profesjonalistów śledzących nasze wpisy na tym forum.
Pozdrawiam Marek
Każde z rodziców może odpisać 2280 - TAK , ale przy odliczeniu samochodu należy pamiętać, że tylko wtedy gdy stanowi on (samochód) własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną albo dziecko niepełnosprawne, które nie ukończyło 16. roku życia.
W zasadzie nie ma się co tak ekscytować kwotą 4560 bo to odliczenie od dochodu - więc do kieszeni wpadnie ok.800 PLN - słabizna i ochłap na pocieszenie.
Dodatkowo ulga prorodzinna -jak najbardziej - po spełnieniu podstawowych warunków dla tej ulgi.
W zasadzie nie ma się co tak ekscytować kwotą 4560 bo to odliczenie od dochodu - więc do kieszeni wpadnie ok.800 PLN - słabizna i ochłap na pocieszenie.
Dodatkowo ulga prorodzinna -jak najbardziej - po spełnieniu podstawowych warunków dla tej ulgi.
Czech pisze:
> Dotyczy to osób na których utrzymaniu pozostają następujące osoby
> niepełnosprawne: .......
> W 2018 r. kwota tego dochodu wynosi 12357,60 zł.
Teraz ja mam wątpliwość. A jeśli sam niepełnosprawny odlicza użytkowanie na siebie to rozumiem że dochód nie ma znaczenia ?
> Dotyczy to osób na których utrzymaniu pozostają następujące osoby
> niepełnosprawne: .......
> W 2018 r. kwota tego dochodu wynosi 12357,60 zł.
Teraz ja mam wątpliwość. A jeśli sam niepełnosprawny odlicza użytkowanie na siebie to rozumiem że dochód nie ma znaczenia ?
....to rozumiem że dochód nie ma znaczenia ?
- im większy dochód tym lepiej - może odliczyć całą ulgę.
Musi być jednak właścicielem lub współwłaścicielem samochodu......nie musi mieć prawa jazdy i być kierowcą.
- im większy dochód tym lepiej - może odliczyć całą ulgę.
Musi być jednak właścicielem lub współwłaścicielem samochodu......nie musi mieć prawa jazdy i być kierowcą.
Podłączę się pod temat.
Jak wygląda możliwość odliczenia w przypadku małżonków gdzie żona ma orzeczenie o częściowej niezdolności do pracy i samochód w rodzinie jest zarejestrowany na męża. Oczywiście prawnie samochód jest współwłasnością tak jak cały majątek ( nie ma rozdzielności majątkowej)
Jak wygląda możliwość odliczenia w przypadku małżonków gdzie żona ma orzeczenie o częściowej niezdolności do pracy i samochód w rodzinie jest zarejestrowany na męża. Oczywiście prawnie samochód jest współwłasnością tak jak cały majątek ( nie ma rozdzielności majątkowej)
Może skorzystać z odliczenia, więcej :
https://www.e-pity.pl/abc_podatki/ulgi/ ... litacyjna/
może podaj - kto ma dochody, czy jesteś jako osoba na utrzymaniu podatnika,
czy chcesz skorzystać z ulgi od własnych dochodów....
https://www.e-pity.pl/abc_podatki/ulgi/ ... litacyjna/
może podaj - kto ma dochody, czy jesteś jako osoba na utrzymaniu podatnika,
czy chcesz skorzystać z ulgi od własnych dochodów....
Oboje mamy dochody. Ja z umowy o pracę a żona z renty chorobowej