Work and Travel 2018 a wpłacenie zaliczki na podatek po powrocie do Polski

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
el_hombre91

Work and Travel 2018 a wpłacenie zaliczki na podatek po powrocie do Polski

Post autor: el_hombre91 »

Cześć wszystkim! Byłem w tym roku na programie Work&Travel w USA latem i chciałem się rozliczyć z polskim urzędem skarbowym. Znalazłem informacje że po powrocie do Polski muszę wpłacić zaliczkę na podatek, mam czas na to do 20 dnia miesiąca następującego po moim powrocie do kraju. Niestety, to jedyne informacje jakie udało mi się znaleźć. Czy może mi ktoś napisać jak taką zaliczkę na podatek powinno się obliczyć? Pozdrawiam i dziękuje z góry.

wla.gle

Re: Work and Travel 2018 a wpłacenie zaliczki na podatek po powrocie do Polski

Post autor: wla.gle »

wg PIT.pl /aktualizacja z 2018 r./

Wykazywanie wynagrodzenia z USA:

... przelicza się po kursie średnim NBP z dnia poprzedzającego dzień uzyskania wynagrodzenia (otrzymania go lub postawienia go do dyspozycji); jeżeli wynagrodzenie otrzymywane było wielokrotnie (co dwa tygodnie, co miesiąc), podatnik powinien tyle samo razy dokonać przeliczenia na złotówki,
o ile są to wynagrodzenia osób czasowo przebywających za granicą uzyskujących przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego....
.....nie zmuszają po powrocie do kraju w trakcie roku do tego, by płacić zaliczki na podatek; podatnik zarabiający w USA dokonuje jedynie rocznego rozliczenia podatku.

https://www.pit.pl/aktualnosci/rozlicze ... ych-917276

Nie musi się wpłacać zaliczek po powrocie....

Zablokowany