Moja znajoma otrzymała PIT11, a potem otrzymała informację, że księgowa źle jej wyliczała płacę. Tzn. wyliczała jakby dojeźdzała do pracy a to nie prawda.
Na Pit11 jest zaznaczony kwadracik ten z dojazdem i wpisana ta kwota 1668,72
Koleżanka dostała na karteczce - 2017 koszt 1335, - korekta na koszt 556,25
Gdy ona spytała się czy dostanie jakąś korektę do Pitu, to ona powiedziała,że nie, że ona to sama ma zgłosić w US
I jak mam teraz wyliczyć jej PIT37?
Wpisać kwoty jak z PIT11 czy od razu poprawić na właściwą kwotę Kosztu uzyskania przychodu?
Księgowa błędnie wyliczyła koszt uzyskaniaprzychodu
Re: Księgowa błędnie wyliczyła koszt uzyskaniaprzychodu
Poprawić na właściwą kwotę KUP
- księgowa powinna na ostatniej stronie PIT-11 dopisać
wyjaśnienie z właściwą kwotą KUP oraz potwierdzić to podpisem i pieczątką.
- księgowa powinna na ostatniej stronie PIT-11 dopisać
wyjaśnienie z właściwą kwotą KUP oraz potwierdzić to podpisem i pieczątką.
właśnie nic nie zrobiła, a koleżance kazała samej wyjaśniać z US...masakra :-(
Okej, czyli robię PIT37 z poprawną kwotą
Okej, czyli robię PIT37 z poprawną kwotą
Ale tu nie ma niczego do wyjaśniania w US. W zeznaniu trzeba wpisać takie koszty jakie przysługiwały.
A w PIT-11 wykazuje się kwotę kup ujętą w trakcie roku na listach płac, nawet jeśli była ona nieprawidłowa.
Może kiedyś ta koleżanka mieszkała w innej miejscowości niż zakład pracy i te podwyższone koszty niejako zostały do tej pory.
A może zapomniała dać płatnikowi informację, że już mieszka tam gdzie pracuje.
A w PIT-11 wykazuje się kwotę kup ujętą w trakcie roku na listach płac, nawet jeśli była ona nieprawidłowa.
Może kiedyś ta koleżanka mieszkała w innej miejscowości niż zakład pracy i te podwyższone koszty niejako zostały do tej pory.
A może zapomniała dać płatnikowi informację, że już mieszka tam gdzie pracuje.
Za bardzo sie nie znam na księgowości, jedynie moge Ci polecić moją księgową, ona sie zna na rzeczy, moze będzie umiała pomóc :) https://www.facebook.com/pg/brandkolaczek/