11 miesięczny pobyt w Australii na wizie studenckiej, praca 1/2 etatu a roz. z US

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
Userr1

11 miesięczny pobyt w Australii na wizie studenckiej, praca 1/2 etatu a roz. z US

Post autor: Userr1 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Kieruję się z pomocą w rozliczeniu Pit-36.

Na okres roku wyjechałem do Australii na wizie studenckiej. Podczas pobytu w AU chodziłem do szkoły językowej (nauka angielskiego) oraz pracowałem na pół etatu (Umowa Casual Employment -praca dorywcza, tymczasowa) aby móc się tam utrzymać, opłacić szkołę, lokum.
Z tego co już się dowiedziałem powinienem rozliczyć się z Urzędem Skarbowym metodą UPO - zaliczenia proporcjonalnego na formularzach - PIT-36, PIT/ZG oraz skorzystać z ulgi abolicyjnej (PIT/O).

Chciałbym teraz się za to zabrać, jednak mam kilka pytań.
Czy pracując tam na umowie jako pracownik tymczasowy mam prawo odliczyć sobie koszt uzyskania przychodu + stosując wyższy koszt z względu, że do pracy dojeżdżałem z terenu gdzie był inny kod pocztowy niż mój zakład pracy gdzie pracowałem? W moim przypadku byłoby to od stycznia do października (bo pracowałem do połowy listopada). Czy mogę w takim razie zastosować 139,06x10 miesięcy = 1390,60zł ?

Druga sprawa o którą chciałem zapytać, czy będą w Australii na wizie studenckiej i pracując sobie dodatkowo w charakterze jakim napisałem powyżej mogę też skorzystać z odliczenia diet podczas pracy za zagranicą?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie pomocne informacje.

Pozdrawiam serdecznie

wla.gle

Re: 11 miesięczny pobyt w Australii na wizie studenckiej, praca 1/2 etatu a roz. z US

Post autor: wla.gle »

--> Czy pracując ........... - tak.
--> mogę też skorzystać z odliczenia diet podczas pracy za zagranicą? - tak.
Dieta 88 AUD.

Userr1

Re: 11 miesięczny pobyt w Australii na wizie studenckiej, praca 1/2 etatu a roz. z US

wla.gle, dziękuję ślicznie za odpowiedz i pomoc.
Zapytam jeszcze o tą dietę, czy mogę odliczyć jedynie dni w których fizycznie bylem w pracy podczas całego pobytu, czy może mogę policzyc diety biorąc pod uwagę wszystkie dni podczas pobytu? ( wliczając w to tez te w których nie pracowałem)
Pracowałem 4dni w tygodniu po ok. 5h.
Pozdrawiam serdecznie

wla.gle

30% diety odliczasz za czas POZOSTAWANIA W STOSUNKU PRACY , z wyjątkiem ew. chorobowego - za cały czas.

Userr1

wla.gle, dziękuję raz jeszcze.

Czyli jeżeli pracowałem w okresie 13.01.2017 do 11.2017, przepracowując 4 dni w tygodniu (ok. 20tygodniowo) to ile tak naprawdę mogę odliczyć tej diety?

Czy jest to tak, że za dni pracy w których pracowałem fizycznie mogę odliczyć 100% diety czyli 88AUD, a za pozostałe dni pracy w których nie pracowałem, mogę odliczyć 30% z 80AUD, czyli 26,40AUD?
Przypomnę tylko, że nie miałem umowy o pracę,a umowę jako Casual Employment, czyli coś w rodzaju pracownika tymczasowego.

Pozdrawiam serdecznie,

wla.gle

Czy to była umowa o pracę to Ty musisz zdecydować - jeśli tak, to odliczasz za każdy dzień 30% diety.
Jeżeli to była umowa zlecenie to nie odliczasz diet.
Odliczasz od przychodu 20% KUP i masz wyliczony dochód do wpisania w ZG.
Tak też będzie dobrze, a różnica niewielka lub żadna.

Userr1

wla.gle, według mnie to n pewno nie była umowa o pracę. To bardziej umowa zlecenie lub umowa tymczasowa jako pracownik dorywczy, więc te diety nie będą się należały.

Ok, ale czy takim przypadku jak nie była to umowa o pracę to czy mam prawo odliczyć sobie koszt uzyskania przychodu + stosując wyższy koszt z względu, że do pracy dojeżdżałem z terenu gdzie był inny kod pocztowy niż mój zakład pracy gdzie pracowałem?

wla.gle

Masz na myśli KUP przy stosunku pracy....
Jeśli potraktujesz to jako umowa zlecenie - niezależnie gdzie mieszkasz i gdzie pracujesz,
KUP są ryczałtowe = 20%.
Wyliczenie jest proste.
Przychód*20%=KUP
przychód - KUP = dochód....

Do ZG wpisujesz;
poz.
6 Australia
15a przychód
15b KUP
15dochód
16 podatek
W tytule piszesz praca na 1/2 etatu, więc jak etat, to umowa o pracę....tym się zasugerowałem.

_______
Ahoj !

Userr1

wla.gle, dziękuję przeogromnie za wyjaśnienie.
Przepraszam za nieścisłe opisanie tematu, nie potrzebnie wprowadziłem w błąd ale sam nie byłem przekonany jak określić tą pracę.

Co do mojego PIT-U to mam już pobrany program PITy2017 i chciałbym spróbować to wyliczyć samemu.
Mój PIT, oprócz tego rozliczenia z Australii będzie też zawierał rozliczenie dochodów z tytułu praw autorskich z USA oraz Anglii. Będę przy tym stosował 50% możliwość odliczenia dochodów. Druga sprawa muszę też w ten Pit zawrzeć dochód z tytułu pracy w PL, będzie to ok. kilkaset zł + składka emerytalna i społeczna - kilka złotych.

Mniej więcej wiem jak wszystko zrobić, problem mam jeszcze tylko z tym jak zastosować ulgę abolicyjną do moich przychodów z Australii.

Obliczyłem w programie wszytko zgodnie z wskazówkami i wyszedł mi do zapłaty ogromny podatek za dochody z Australii, czy czasem nie powinno się to jakoś wyzerować po skorzystaniu z ulgi abolicyjnej?

Może dla przykładu przedstawię to w liczbach.

Przychód z Australii: 60786,14 zł
Podatek zapłacony w Australii: 4706,62 zł
Koszt uzyskania przychodu: 60786,14 x 20% = 12157,23 zł

Przychód z tytułu praw autorskich (Anglia): 213,91 zł (50% kosztów uzyskania przychodów: 106,96 zł)
Przychód z tytułu praw autorskich (USA): 12162,34 zł (50% kosztów uzyskania przychodów: 6081,17 zł)

Przychód z pracy z Polski: Przychód: 337 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 11 zł
Składki na ubezpieczenie społeczne: 5,08 zł
Składki na ubezpieczenie zdrowotne: 2,47 zł

Dokonałem w Pit 36 wraz z 3 załącznikami ZG następujących wyliczeń:
poz. 43 = 337zł
poz. 45 = 337zł
poz. 47 = 11zł
poz. 153 = 5,08zł
poz. 196 = 2,47zł
W załączniki ZG
ZG Australia:
poz. 15a = 60786,14
poz. 15b = 12157,28 zł
poz. 16 = 4706,62 zł
ZG Wielka Brytania:
poz. 20c = 213,91 zł
poz. 20d = 106,96zł
ZG USA:
poz.21c = 12162,34
poz 21d = 6081,17
----------------------------------'
Wyszło mi do zapłaty 4 632,00 zł

Jestem tym bardzo przerażony, ponieważ nie dysponuję taką kwotą. to dla mnie bardzo duże pieniądze, z cały pobyt w Australii nie licząc pięknych wspomnień nie przywiozłem ani dolara, bo cały wyjazd i rok w AU był dla mnie na minus.
Mam nadzieję, że jest możliwość zastosowania tutaj tej ulgi abolicyjnej i tym samym pomniejszenie tego podatku.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, bo chyba dziś nie zasnę w nocy.

snykwa

Post autor: snykwa »

W PIT/0 w poz. 43 zaznacz "przez program".
Myślę, że 43 zł przełkniesz.
Jakich dochodów dotyczy ulga.
Ulga przysługuje podatnikom, którzy osiągają dochody z pracy, z działalności wykonywanej osobiście, a także z działalności gospodarczej (także wtedy, gdy działalność jest opodatkowana podatkiem liniowym). Ulgę stosuje się także w przypadku dochodów z praw majątkowych w zakresie praw autorskich i praw pokrewnych, z wykonywanej poza Polską działalności artystycznej, literackiej, naukowej, oświatowej i publicystycznej. Z ulgi nie mogą za to skorzystać osoby, które osiągają dochody z zagranicznych rent i emerytur.

Zablokowany