rozliczenie pracy w pl i de

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
misz

rozliczenie pracy w pl i de

Post autor: misz »

Witam,
Rozliczam pracę w 2017r w Polsce i w Niemczech. Do listopada zatrudniony byłem w Polsce, później przez polską firmę z wykonywaniem pracy w Niemczech. Mam pit 11 z obydwu firm, standardowy z polski i z dochodami zwolnionymi od podatku za pracę w Niemczech (tu też były opłacane w Polsce składki społeczne i zdrowotne).
Dane z pit 11 z pracy w Polsce:
Przychód: 45567,98 zł
Koszty uzyskania: 1335 zł
Dochód: 44232,98 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 3239 zł
Składki na ubezpieczenie społeczne: 6237,77 zł
Składki zdrowotne: 3042,67 zł

Pit 11 od polskiej firmy za pracę w Niemczech:
dochód zwolniony od podatku: 9375,04
Składki na ubezpieczenie społeczne: 1168,91
Składki zdrowotne: 570,17

Chcę rozliczyć się z US w Polsce mam jednak ze względu na kwotę zwrotu jaka mi wyszła (665zł), niby program wszystko wylicza sam.
Wypełniłem pit 36 i załącznik ZG.
Rozumiem, że jeśli za pracę w Niemczech mam również odprowadzane składki społeczne i zdrowotne do polskiego zus to muszę te składki z obu pitów 11 dodać do siebie?
Czy ktoś mógłby sprawdzić na podstawie podanych danych czy rozliczenie z którego wynika nadpłata 665zł jest zrobione prawidłowo?

snykwa

Re: rozliczenie pracy w pl i de

Post autor: snykwa »

Wszystko się zgadza 665 zwrotu.

misz

Post autor: misz »

dziękuję za odpowiedź

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

a na jakiej podstawie odliczacie składki na ubezp. społeczne i zdrowotne zapłacone od dochodu zwolnionego ( dochód z pracy w Niemczech)?
Odliczenie składek na ubezpieczenie społeczne oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne, nie może mieć jednak zastosowania do dochodów zwolnionych na podstawie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W przypadku uzyskiwania dochodów z zagranicy, nie będzie zatem podlegać odliczeniu składka obliczona od wynagrodzenia w części zwolnionej z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 20 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655
http://www.podatki.egospodarka.pl/10702 ... ,70,1.html

snykwa

Składki płacił do naszego ZUS.

Aga K-S

ale składki zostały naliczone od dochodu zwolnionego ( chodzi o ten drugi PIT-11 z dochodem zwolnionym). Od dochodu zwolnionego nie mozna odliczać składek zus bez względu na to gdzie zostały zapłacone

snykwa

<Jeżeli podatnik osiąga dochody w państwie, z którym obowiązuje metoda wyłączenia z progresją (np. w Niemczech, Wielkiej Brytanii) - podatnik co do zasady nie ma prawa do odliczenia zagranicznych składek, ponieważ podstawą wymiaru tych składek stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. >

Składek zagranicznych.
Jeszcze mi się nie zdarzyło aby US zakwestionował.

<Składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne, odprowadzone od niemieckich dochodów do polskiego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, z uwagi na to, że podstawę ich wyliczenia nie stanowił dochód zwolniony od opodatkowania, podlegają odliczeniu - odpowiednio - od dochodu i podatku. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z dnia 18.02.2014 r. nr IPTPB2/415-747/13-4/KR.>

<Reasumując, w sytuacji przedstawionej we wniosku, składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne, odprowadzone od niemieckich dochodów do polskiego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, z uwagi na to, że podstawę ich wyliczenia nie stanowił dochód zwolniony od opodatkowania, podlegają odliczeniu – odpowiednio – od dochodu i podatku. (…)”>

Tu chodzi o to, ze składki mogłyby być liczone od diet i innych kwot zwolnionych a nie samego "czystego" dochodu.

Aga K-S

tak, już tez doszłam do tego, że chodzi o składki naliczane od wartości dochodu zwolnionego tj. 30% diet. Dzięki za "wyklarowanie" sytuacji :)

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Na potwierdzenie mam osobę której od kilku lat odliczam składki od dochodu i podatku z Niemiec zapłacone do polskiego Zus i nigdy nie było problemów .
Pozdrawiam

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Oczywiście tak - można składki odliczyć - jeśli są polskie dochody...
Jeśli pracownik jest delegowany przez polskiego pracodawcę i pracodawca wylicza składki, to musi uwzględnić te kwoty wolne /diety/.

Jeśli pracownik wykonywał pracę najemną /prywatnie/ również może odliczyć składki zdrowotne /jeśli ma inne dochody/,
ale tutaj właśnie wg mnie,
.....musi wyliczyć sobie składki proporcjonalnie przypadające na dochód, który nie jest zwolniony z opodatkowania /diety../.

Zablokowany