Byłam na rencie z decyzją o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym. ZUS z chwilą osiągnięcia wieku emerytalnego z urzędu przeniósł mnie na emeryturę. Urząd Skarbowy nie uznaje decyzji sprzed emerytury. Twierdzi, że jest już nie ważna. Proponują mi uzyskanie stopnia niepełnosprawności w PCPR. Jest to wg mnie śmieszne, będąc osobą niepełnosprawną z chwilą przejścia na emeryturę wyzdrowiałam? Proszę o wyjaśnienie tej kwestii.
Pozdrawiam.
orzeczenie o niepełnosprawności
Re: orzeczenie o niepełnosprawności
Orzeczenie wydane przez lekarza orzecznika ZUS jest do celów finansowych /renta/ - można korzystać z ulg, ale tylko niektórych.
Np. na leki - tutaj nie jest wymagane orzeczenie o stopniu i rodzaju - ważne, aby lekarz specjalista zlecił stosowanie leku.
Może być też tak, że orzeczenie o niezdolności do pracy było wydane na czas określony - traci ważność.
Teraz ZUS z automatu daje wniosek o przejściu na emeryturę i w takiej sytuacji oczywiście niezdolność do pracy
orzeczona dla celów rentowych traci także ważność.
Trzeba udać się do organu orzekającego o niepełnosprawności.
Poza tym niektóre ulgi/wydatki są ściśle powiązane z rodzajem i stopniem niepełnosprawności i nawet będąc jeszcze
na rencie nie można z nich skorzystać....
Np. na leki - tutaj nie jest wymagane orzeczenie o stopniu i rodzaju - ważne, aby lekarz specjalista zlecił stosowanie leku.
Może być też tak, że orzeczenie o niezdolności do pracy było wydane na czas określony - traci ważność.
Teraz ZUS z automatu daje wniosek o przejściu na emeryturę i w takiej sytuacji oczywiście niezdolność do pracy
orzeczona dla celów rentowych traci także ważność.
Trzeba udać się do organu orzekającego o niepełnosprawności.
Poza tym niektóre ulgi/wydatki są ściśle powiązane z rodzajem i stopniem niepełnosprawności i nawet będąc jeszcze
na rencie nie można z nich skorzystać....