Witam
Aktualnie jestem matką samotnie wychowująca dziecko. W przyszłym roku wychodzę za mąż. Mój przyszły mąż osiąga duże dochody (ponad 112 tysięcy). Rozumiem, że za cały 2018 rok mogę się rozliczyć jeszcze samodzielne, a co z rokiem kolejnym ? Będę w związku małżeńskim, ale dziecko jest z poprzedniego związku. Czy mogę rozliczyć się osobno i skorzystać z ulgi na dziecko jeżeli mój dochód nie przekroczy ustalonego na ten czas limitu?
ulga prorodzinna,zmiana stanu cywilnego
Re: ulga prorodzinna,zmiana stanu cywilnego
Wróć do sprawy za dwa lata - może będzie dwoje dzieci ....:))
Pytam, ponieważ wiem, że nie będzie kolejnego dziecka. Niestety nie wpisujemy się w nasza ukochaną prorodzinną politykę państwa.
....ale dziecko jest z poprzedniego związku. Czy mogę rozliczyć się osobno i skorzystać z ulgi na dziecko jeżeli mój dochód nie przekroczy ustalonego na ten czas limitu?
Tak - wg mnie.
Ale jeżeli drugi rodzic dziecka ma władzę rodzicielską i z niej korzysta czyli ją wykonuje, to trzeba to ew. uzgodnić,
bo być może będzie chciał też odliczyć ulgę prorodzinną.
Natomiast pytanie jest inne - czy możecie się razem z przyszłym małżonkiem rozliczyć - jeśli tak , to być
może rozliczenie wspólne będzie dużo korzystniejsze niż skorzystanie z ulgi.
Tak - wg mnie.
Ale jeżeli drugi rodzic dziecka ma władzę rodzicielską i z niej korzysta czyli ją wykonuje, to trzeba to ew. uzgodnić,
bo być może będzie chciał też odliczyć ulgę prorodzinną.
Natomiast pytanie jest inne - czy możecie się razem z przyszłym małżonkiem rozliczyć - jeśli tak , to być
może rozliczenie wspólne będzie dużo korzystniejsze niż skorzystanie z ulgi.
wla.gle pisze:
> Natomiast pytanie jest inne - czy możecie się razem z przyszłym małżonkiem
> rozliczyć - jeśli tak , to być
> może rozliczenie wspólne będzie dużo korzystniejsze niż skorzystanie z
> ulgi.
to zależy kiedy będzie ślub. Jeśli ślub będzie 01.01.2019 to będą mieli prawo wspólnie się rozliczyć, jeśli będzie to inna data ( a autorka pisze o przyszłym roku czyli 2019?) - to niestety za rok 2019 nie rozlicza sie razem, bo nie bedą cały rok małżeństwem.
Droga autorko proszę nie dublować postów!
> Natomiast pytanie jest inne - czy możecie się razem z przyszłym małżonkiem
> rozliczyć - jeśli tak , to być
> może rozliczenie wspólne będzie dużo korzystniejsze niż skorzystanie z
> ulgi.
to zależy kiedy będzie ślub. Jeśli ślub będzie 01.01.2019 to będą mieli prawo wspólnie się rozliczyć, jeśli będzie to inna data ( a autorka pisze o przyszłym roku czyli 2019?) - to niestety za rok 2019 nie rozlicza sie razem, bo nie bedą cały rok małżeństwem.
Droga autorko proszę nie dublować postów!