Witam
Pomagam koledze w rozliczeniu rocznym. Pracował on w Niemczech jako kierowca w systemie 3/1 (3 tygodnie w praca w Niemczech / 1 tydzień z rodziną w domu w Polsce). Czy przy obliczaniu diet od przychodu zagranicznego może odliczyć diety za dni spędzone w kraju czy tylko za te dni które spędził w pracy Niemczech? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź
Praca w Niemczech 2017
Re: Praca w Niemczech 2017
Ja myślę, że za cały okres pozostawania w stosunku pracy w Niemczech.
Gdyby nie zjeżdżał do kraju - jest za granicą, pozostaje w stosunku pracy.
Analogicznie - jeśli by był na urlopie w kraju, to diety się należą.
Może ktoś znajdzie inne wyjaśnienie.....
Gdyby nie zjeżdżał do kraju - jest za granicą, pozostaje w stosunku pracy.
Analogicznie - jeśli by był na urlopie w kraju, to diety się należą.
Może ktoś znajdzie inne wyjaśnienie.....
Dziękuję za szybką odpowiedź. Byłem podobnego zdania ale zawsze dobrze zasięgnąć rady fachowca. Pozdrawiam
Przyjąłem tak na logikę.....może ktoś jeszcze znajdzie jakąś podpowiedź....
Witam.
A czy diety się odlicza jak ktoś codziennie wraca z pracy do Polski? Bo mieszka w strefie przygranicznej?
Rozumiem że wtedy odlicza się tylko kwotę KUP? Bo już zgłupiałem.
Z drugiej strony Urząd skarbowy nie weryfikuje tych dochodów i odliczanie tych wszystkich rzeczy ma sens jak nie ma się dochodów w Polsce?
Dobra doszkoliłem się i wiem że odlicza się to wtedy jak ma się dochód w Polsce z wiadomych powodów :)
A czy diety się odlicza jak ktoś codziennie wraca z pracy do Polski? Bo mieszka w strefie przygranicznej?
Rozumiem że wtedy odlicza się tylko kwotę KUP? Bo już zgłupiałem.
Z drugiej strony Urząd skarbowy nie weryfikuje tych dochodów i odliczanie tych wszystkich rzeczy ma sens jak nie ma się dochodów w Polsce?
Dobra doszkoliłem się i wiem że odlicza się to wtedy jak ma się dochód w Polsce z wiadomych powodów :)
...A czy diety się odlicza jak ktoś codziennie wraca z pracy do Polski? Bo mieszka w strefie przygranicznej?
Czy masz dochody w PL czy nie, to w tej sytuacji = nie odliczasz 30% diet.
Odliczasz KUP podwyższone lub indywidualne jeśli masz miesięczne bilety imienne, a KUP przekracza kwotę 1668,72
z jednego stosunku pracy....
Czy masz dochody w PL czy nie, to w tej sytuacji = nie odliczasz 30% diet.
Odliczasz KUP podwyższone lub indywidualne jeśli masz miesięczne bilety imienne, a KUP przekracza kwotę 1668,72
z jednego stosunku pracy....