Umowa o pracę, umowa zlecenie i nagroda pieniężna w jednym formularzu
Umowa o pracę, umowa zlecenie i nagroda pieniężna w jednym formularzu
Witam,
W roku 2017 uzyskałem dochody z trzech różnych źródeł na różnej podstawie:
- umowy o pracę (jeden stosunek do pracy POZA miejscem zamieszkania),
- umowy zlecenie (brak stosunku do pracy),
- nagrody pieniężnej (2500zł).
Za dwa pierwsze otrzymałem PIT-11, natomiast za nagrodę PIT-8C. Zrozumiałym jest dla mnie, że muszę złożyć deklarację na formularzu PIT-36.
Dziwi mnie jednak, że podczas rozliczenia tylko umowy o pracę i umowy zlecenie przysługuje mi zwrot podatku rzędu 230zł, natomiast po "dodaniu" nagrody muszę zapłacić jeszcze 220zł podatku - dlaczego? Czyżby nagroda wskakiwała w mój próg 18% i od niej właśnie 18% muszę odciągnąć, a przysługujący mi zwrot 230zł jest odejmowany?
W roku 2017 uzyskałem dochody z trzech różnych źródeł na różnej podstawie:
- umowy o pracę (jeden stosunek do pracy POZA miejscem zamieszkania),
- umowy zlecenie (brak stosunku do pracy),
- nagrody pieniężnej (2500zł).
Za dwa pierwsze otrzymałem PIT-11, natomiast za nagrodę PIT-8C. Zrozumiałym jest dla mnie, że muszę złożyć deklarację na formularzu PIT-36.
Dziwi mnie jednak, że podczas rozliczenia tylko umowy o pracę i umowy zlecenie przysługuje mi zwrot podatku rzędu 230zł, natomiast po "dodaniu" nagrody muszę zapłacić jeszcze 220zł podatku - dlaczego? Czyżby nagroda wskakiwała w mój próg 18% i od niej właśnie 18% muszę odciągnąć, a przysługujący mi zwrot 230zł jest odejmowany?
Re: Umowa o pracę, umowa zlecenie i nagroda pieniężna w jednym formularzu
Bo od nagrody nie byłą odprowadzona zaliczka. Dochody wykazane na PIT-8C obligują podatnika do rozliczenia podatku.
Tak jak pisze Zetka69 - jeśli nagroda w części "D" PIT-8C, to do opodatkowania.....nie ma tam odprowadzonych zaliczek.
Ile jest czasu od momentu złożenia zeznania na opłacenie podatku? Termin zapłaty jest również do końca kwietnia?
Tak - do końca rozliczeń za dany rok.
Ostatnie pytanie: jeśli bym był w progu podatkowym 32% to tyle też musiałbym zapłacić od tej nagrody?
Nie podałeś/aś z jakiego tytułu ta nagroda, czy zwolniona, w której pozycji pit-8c.
Jeśli podlega opodatkowaniu - to może być 32%
Jeśli podlega opodatkowaniu - to może być 32%
Nagroda wpisana w pozycji D na PIT-8C.