Koszty uzyskania.
Koszty uzyskania.
Mam dwie umowy o pracę. Na jednej mam potrącane kup 1335,00 (praca w miejscowości zamieszkania) i drugą, gdzie nie naliczano mi kosztów( też ta sama miejscowość). Czy w PIT-37 muszę wykazać tylko koszty z pierwszej umowy, czy mogę wykazać podwyższone do limitu 2002,05? Czy gdy zastosuję podwyższone koszty muszę uzasadniać do US?
Re: Koszty uzyskania.
Na jakiej podstawie nie naliczano kosztów? To na pewno jest umowa o prace?
Umowa o pracę na 2/18 etatu, ale to akurat nie ma wpływu na wysokość kup z tego co się orientuję.
No to pytanie do "Pracodawcy" - odnośnie naliczania KUP.
Bo wg mnie powinny być naliczane.
Jeśli się jednak należą - to sam/a możesz sobie je naliczyć.
Bo wg mnie powinny być naliczane.
Jeśli się jednak należą - to sam/a możesz sobie je naliczyć.
Przypuszczam, że błąd polega na tym, że obydwie umowy rozlicza ta sama księgowa
Ostatnio zmieniony 1 mar 2018, o 11:43 przez Zetka69, łącznie zmieniany 1 raz.
Obydwie umowy dotyczą nauczyciela, zatrudnionego w dwóch różnych szkołach, rozliczanych przez jedną Gminną Jednostkę Oświatową. Być może księgowa pomyliła się i uznała późniejszą umowę jako drugą zawartą z tym samym pracodawcą. Ale na PIT-11 są dwa różne NIP płatników, więc uważam, że mam prawo uznać je jako dwa odrębne stosunki pracy i zaliczyć koszty podwyższone 2002,05, mimo, że na PIT-11 mam tylko 1335zł.
Zgadza się???
Zgadza się???
Jeśli -Chodzi o umowę nauczyciela w dwóch różnych szkołach należących do tej samej Gminnej Jednostki Oświatowej
- ja bym odliczył/uwzględnił KUP=2002,05 i w poz. 141 PIT-37 krótka notatka -W poz. ..... podwyższono KUP i dlaczego....
- ja bym odliczył/uwzględnił KUP=2002,05 i w poz. 141 PIT-37 krótka notatka -W poz. ..... podwyższono KUP i dlaczego....