pit 37 rozni pracodawcy.
pit 37 rozni pracodawcy.
Witam.
Moje pytanie dotyczy rozliczenia pitu 37.
Mam dwa pity 11. 1jest z umowy zlecenie, 2 z umowy o prace. Sa one od roznych pracodawcow, na pierwszym nie jest nic zaznaczone w polu nr 28, a w drugim jest zaznaczone z jednego stosunku do pracy.
pytanie brzmi czy mam skladac 2 oddzielne pity czy moze zsumowac kwoty. Jezeli zsumowac to co zaznaczyc w korektorze jezeli chodzi o stosunek o prace mozna wybrac tylko 1 opcje.
Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
pozdrawiam!
Moje pytanie dotyczy rozliczenia pitu 37.
Mam dwa pity 11. 1jest z umowy zlecenie, 2 z umowy o prace. Sa one od roznych pracodawcow, na pierwszym nie jest nic zaznaczone w polu nr 28, a w drugim jest zaznaczone z jednego stosunku do pracy.
pytanie brzmi czy mam skladac 2 oddzielne pity czy moze zsumowac kwoty. Jezeli zsumowac to co zaznaczyc w korektorze jezeli chodzi o stosunek o prace mozna wybrac tylko 1 opcje.
Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
pozdrawiam!
Re: pit 37 rozni pracodawcy.
Składasz jeden pit37, będzie on obejmował zarówno zlecenia jak i umowę o pracę.
Pit-11 z pracy poz. 29 wykazujesz w poz. 37 pit-37
Poz. 30 wykazujesz w poz. 38
Poz. 33 wykazujesz w poz. 41
Pit z umowy zlecenia wykazujesz
Poz. 49 z pit-11wykazujesz w poz. 47
Poz. 50 wykazujesz w poz.48
Poz. 52 wykazujesz w poz. 51
Poz. 39 i 49 wylicza się automatycznie
Z obu pit 11 sumujesz skladki na ubezp. Społeczne poz. 70 i wpisujesz do poz. 99; tak samo zdrowotne z obu pit11 skladki z poz. 72 sumujesz i wpisujesz do poz. 116 w pit 37.
W kreatorze powinieneś zaznaczyć umowa o prace i działalność wykonywana osobiście .
Pit-11 z pracy poz. 29 wykazujesz w poz. 37 pit-37
Poz. 30 wykazujesz w poz. 38
Poz. 33 wykazujesz w poz. 41
Pit z umowy zlecenia wykazujesz
Poz. 49 z pit-11wykazujesz w poz. 47
Poz. 50 wykazujesz w poz.48
Poz. 52 wykazujesz w poz. 51
Poz. 39 i 49 wylicza się automatycznie
Z obu pit 11 sumujesz skladki na ubezp. Społeczne poz. 70 i wpisujesz do poz. 99; tak samo zdrowotne z obu pit11 skladki z poz. 72 sumujesz i wpisujesz do poz. 116 w pit 37.
W kreatorze powinieneś zaznaczyć umowa o prace i działalność wykonywana osobiście .
Super. Dziękuję za pomoc Aga!
Witam. Mam dwa pity 11 od różnych pracodawców. Umowy o prace. U jednego byłem zatrudniony do końca września, a u drugiego od 4 października.
Dojeżdżam do innej miejscowości. U pierwszego wszystko się zgadza, ale u drugiego koszty wyliczono jakbym mieszkał w jego miejscowości a kwota jest równa jak za dwa miesiące. Czy pracując od 4 dnia miesiąca wyliczamy koszty jak za dwa miesiące czy za trzy? Na pewno musze policzyć kwotę z
dojazdem. Czy dochód musze zsumować? Dziękuję za pomoc.
Dojeżdżam do innej miejscowości. U pierwszego wszystko się zgadza, ale u drugiego koszty wyliczono jakbym mieszkał w jego miejscowości a kwota jest równa jak za dwa miesiące. Czy pracując od 4 dnia miesiąca wyliczamy koszty jak za dwa miesiące czy za trzy? Na pewno musze policzyć kwotę z
dojazdem. Czy dochód musze zsumować? Dziękuję za pomoc.
luxor81 pisze:
...,
> drugiego koszty wyliczono jakbym mieszkał w jego miejscowości a kwota jest
> równa jak za dwa miesiące. Czy pracując od 4 dnia miesiąca wyliczamy koszty
> jak za dwa miesiące czy za trzy?
zależy jaki był termin wypłaty. Skoro pracujesz od 04.10 i policzono KUP za 2 miesiące wychodzi na to, że wynagrodzenie było płacone do 10-tego następnego miesiąca. Jesli tak było rzeczywiście to KUP sa pobrane prawidłowo czyli za 2 m-ce.
>
Na pewno musze policzyć kwotę z
> dojazdem. - tak masz prawo podwyższyc sobie KUP do wysokości 2*139,06 zł
>Czy dochód musze zsumować? - tak do pit-37 wpisujesz zsumowane kwoty ze wszystkich pit-11
...,
> drugiego koszty wyliczono jakbym mieszkał w jego miejscowości a kwota jest
> równa jak za dwa miesiące. Czy pracując od 4 dnia miesiąca wyliczamy koszty
> jak za dwa miesiące czy za trzy?
zależy jaki był termin wypłaty. Skoro pracujesz od 04.10 i policzono KUP za 2 miesiące wychodzi na to, że wynagrodzenie było płacone do 10-tego następnego miesiąca. Jesli tak było rzeczywiście to KUP sa pobrane prawidłowo czyli za 2 m-ce.
>
Na pewno musze policzyć kwotę z
> dojazdem. - tak masz prawo podwyższyc sobie KUP do wysokości 2*139,06 zł
>Czy dochód musze zsumować? - tak do pit-37 wpisujesz zsumowane kwoty ze wszystkich pit-11
,.. ale u drugiego koszty wyliczono jakbym mieszkał w jego miejscowości a kwota jest równa jak za dwa miesiące. Czy pracując od 4 dnia miesiąca wyliczamy koszty jak za dwa miesiące czy za trzy?
Możesz przyjąć sam wyższe KUP, jednak tylko za dwa miesiące - zależy to od tego jak miałeś wypłacane wynagrodzenie:
- z dołu - dwa razy KUP
-czy z góry - 3x KUP.
Możesz przyjąć sam wyższe KUP, jednak tylko za dwa miesiące - zależy to od tego jak miałeś wypłacane wynagrodzenie:
- z dołu - dwa razy KUP
-czy z góry - 3x KUP.
Jeśli chcesz dobrze zrozumieć czym jest PIT to warto przeczytać ten wpis : http://ksiegowy.gliwice.pl/czym-jest-pit/, dla mnie okazał się mega pomocny :)
Dziękuje bardzo za pomoc.