Dochód zerowy, a PIT
Dochód zerowy, a PIT
Jeśli w roku podatkowym nie uzyskałem żadnych dochodów, czy muszę składać PIT do US?
Re: Dochód zerowy, a PIT
valdens napisał(a) :
> Jeśli w roku podatkowym nie uzyskałem żadnych dochodów, czy muszę składać
> PIT do US?
Jeżeli nie uzyskałeś żadnych opodatkowanych PRZYCHODÓW, to nie musisz składać zeznania, ale...
jeśli nie złożysz zeznania, a będzie Ci potrzebne wystawione przez US zaświadczenie o dochodach, to możesz takowego nie dostać, bo nie złożyłeś zeznania i US nie wie czy miałeś dochody, czy nie.
Niektóre US nie chcą jednak zeznania "zerowego", a chcą złożenia pisma o nieosiągnięciu żadnych opodatkowanych przychodów albo strat.
Reasumując - zrób zeznanie "zerowe", wyślij przez internet, aby papieru nie marnować i z głowy ;-)
> Jeśli w roku podatkowym nie uzyskałem żadnych dochodów, czy muszę składać
> PIT do US?
Jeżeli nie uzyskałeś żadnych opodatkowanych PRZYCHODÓW, to nie musisz składać zeznania, ale...
jeśli nie złożysz zeznania, a będzie Ci potrzebne wystawione przez US zaświadczenie o dochodach, to możesz takowego nie dostać, bo nie złożyłeś zeznania i US nie wie czy miałeś dochody, czy nie.
Niektóre US nie chcą jednak zeznania "zerowego", a chcą złożenia pisma o nieosiągnięciu żadnych opodatkowanych przychodów albo strat.
Reasumując - zrób zeznanie "zerowe", wyślij przez internet, aby papieru nie marnować i z głowy ;-)
"Jeśli w roku podatkowym nie uzyskałem żadnych dochodów, czy muszę składać PIT do US?"
Jeśli z działalności gospodarczej (np. zawieszona przez cały rok) - odpowiedź brzmi: tak, musisz złozyć zeznanie.
reszta, jak wyżej podał Arkady,
Jeśli z działalności gospodarczej (np. zawieszona przez cały rok) - odpowiedź brzmi: tak, musisz złozyć zeznanie.
reszta, jak wyżej podał Arkady,
-
Gość
U nas US wymagają złożenia PITu zerowego do świadczeń rodzinnych w przyszłości w celu wydania zaświadczenia
u nas nie wymagają w takim wypadku zeznania.
Dziękuję wszystkim za rady !!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam