Witam
Otrzymałam Jaaropgaafy za 2017 z Holandii, jeden dotyczy zasiłku chorobowego a drugi bezrobotnego. W obu są pobrane zaliczki na podatek dochodowy. Czy od tych dochodów powinien być zapłacony podatek w Polsce? Wypełniając PIT ZG w odpowiednich dla tego rodzaju świadczeń nie jest naliczana ulga abolicyjna. Nie można liczyć diet, kup.... Więc wychodzi spory podatek do zapłaty....a jak się to ma do umowy o przeciwdziałaniu podwójnemu opodatkowaniu? Niestety na KIP nie byli w stanie jednoznacznie odpowiedzieć.Coś wspominali o braku złożenia tam w Holandii informacji o rezydencji.....może dlatego pobrano zaliczki...proszę o pomoc:)
zasiłek z holandii
Re: zasiłek z holandii
Jesli jesteś rezydentem polskim to za przychody z Holandii musisz się rozliczyć w Polsce. Niestety ulga abolicyjna jest tylko od stosunku pracy i stosunków pokrewnych, działalności wykonywanej osobiście i działalności gospodarczej.
Nie ma jej od zasiłków i chorobowego wypłaconego z ichniego "ZUS-u".
I tu jest ból. Niestety nie mozna nic z tym zrobić. Zawsze przeważnie wychodzi podatek do zapłaty i to przeważnie duży.
Podatku z Holandii nie wyodrębniaj, przelicz cały.
Nie ma jej od zasiłków i chorobowego wypłaconego z ichniego "ZUS-u".
I tu jest ból. Niestety nie mozna nic z tym zrobić. Zawsze przeważnie wychodzi podatek do zapłaty i to przeważnie duży.
Podatku z Holandii nie wyodrębniaj, przelicz cały.
Dziękuję za odpowiedź, przeliczyłam cały Ingehouden loonheffing , odliczyłam też połowę ulgi na dziecko i podatek nie wyszedł do zapłaty..... Fajnie, ale czy można nie wyodrębniać podatku?
Tak-można nie wodrębniać....
Podepnę się pod temat czy od zasiłku dla bezrobotnych lub macierzyńskiego z holandii również odprowadzane sa składki na ubezp społeczne? czy tylko sam podatek, który już przymujemy w całości?
....który już przyjmujemy w całości? - tak, w całości.