PIT-11A a karta podatkowa
PIT-11A a karta podatkowa
Podatnik korzysta z karty podatkowej. PIT 16A ma już złożony. Teraz otrzymał z ZUS PIT-11A.
Czy rozliczając go w PIT-37 można uwzględnić tam składki na ubezpieczenie społeczne (odliczyć je od dochodu z PIT-11A) oraz zdrowotne (odliczyć je od podatku w tej części w której nie zostały "zużyte" w karcie)?
Dziękuję za podpowiedzi
Czy rozliczając go w PIT-37 można uwzględnić tam składki na ubezpieczenie społeczne (odliczyć je od dochodu z PIT-11A) oraz zdrowotne (odliczyć je od podatku w tej części w której nie zostały "zużyte" w karcie)?
Dziękuję za podpowiedzi
-
Re: PIT-11A a karta podatkowa
Nawet nalezy tak postapic.
Jezeli mozesz to napisz z czystej ciekawosci ile zwrotu Ci wychodzi. U mnie ze wzgledu na znikomy podatek w karcie podatkowej otrzymuje zawsze zwrot niemal calej naleznej skladki zdrowotnej odliczanej od podatku.
Jezeli mozesz to napisz z czystej ciekawosci ile zwrotu Ci wychodzi. U mnie ze wzgledu na znikomy podatek w karcie podatkowej otrzymuje zawsze zwrot niemal calej naleznej skladki zdrowotnej odliczanej od podatku.
Tak już dla porządku - zdrowotne płacisz 9%--odliczasz 7,75%.
______
Ahoj !
______
Ahoj !
Kartę podatkową mam ustaloną na 120 zł.
1. Czyli składki zdrowotnej mogę odliczyć w PIT 37:
za styczeń 248,82 - 120 = 128,82 zł
a od lutego do grudnia 255.99 - 120 = 135,99 zł ?
razem: 1624,71 zł ?
2. Składkę na ubezpieczenia społeczne mogę uwzględnić w PIT 37 w wysokości:
za styczeń 772,96 zł
i od lutego do grudnia po 812,61 zł
czyli razem: 9711,67 zł?
W PIT 11A mam przychód 12808,52 zł i zaliczka 2309 zł
1. Czyli składki zdrowotnej mogę odliczyć w PIT 37:
za styczeń 248,82 - 120 = 128,82 zł
a od lutego do grudnia 255.99 - 120 = 135,99 zł ?
razem: 1624,71 zł ?
2. Składkę na ubezpieczenia społeczne mogę uwzględnić w PIT 37 w wysokości:
za styczeń 772,96 zł
i od lutego do grudnia po 812,61 zł
czyli razem: 9711,67 zł?
W PIT 11A mam przychód 12808,52 zł i zaliczka 2309 zł
Jeśli oczywiście starczy Ci przychodu i podatku z PIT-11/A....do kwot możliwych do odliczenia...
Właśnie jak odliczam tylko składki zdrowotne to mi zostaje 125 zł podatku.
Ale jeśli wpisuję całą kwotę składek społecznych to mi podatek w ogóle nie wychodzi do zapłaty, nawet pomimo, że nie wpisuję już zdrowotnej - tak będzie dobrze? Mogę w PIT 37 odliczyć od dochodu składki społeczne a zdrowotnych już nie uwzględniać (bo nie ma od czego ich odliczyć?).
Czy rządzą tym jakieś inne reguły? Proszę o podpowiedź jak dla laika - pierwszy raz to liczę
Ale jeśli wpisuję całą kwotę składek społecznych to mi podatek w ogóle nie wychodzi do zapłaty, nawet pomimo, że nie wpisuję już zdrowotnej - tak będzie dobrze? Mogę w PIT 37 odliczyć od dochodu składki społeczne a zdrowotnych już nie uwzględniać (bo nie ma od czego ich odliczyć?).
Czy rządzą tym jakieś inne reguły? Proszę o podpowiedź jak dla laika - pierwszy raz to liczę
Przy karcie podatkowej nie ma pojęcia przychodu, więc odliczysz tylko składki zdrowotne - tak jak piszesz...
Pisząc w poście powyżej miałem na myśli przychodu w PIT-11/A /trochę niefortunnie użyłem słowa przychodu/.
Pisząc w poście powyżej miałem na myśli przychodu w PIT-11/A /trochę niefortunnie użyłem słowa przychodu/.
Chodzi mi właśnie o rozliczenie PIT-11A. PIT 16 A został już złożony.
Czy w PIT 37 mogę od przychodu z PIT 11A odliczyć opłacone w 2017 r. składki społeczne wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej opodatkowanej kartą podatkową?
Bo gdy odliczam od podatku tylko składki zdrowotne nieodliczone w PIT 16A to wychodzi mi podatek do zapłaty?
Czy w PIT 37 mogę od przychodu z PIT 11A odliczyć opłacone w 2017 r. składki społeczne wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej opodatkowanej kartą podatkową?
Bo gdy odliczam od podatku tylko składki zdrowotne nieodliczone w PIT 16A to wychodzi mi podatek do zapłaty?
klamar pisze:
> Chodzi mi właśnie o rozliczenie PIT-11A. PIT 16 A został już złożony.
>
> Czy w PIT 37 mogę od przychodu z PIT 11A odliczyć opłacone w 2017 r.
> składki społeczne wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej
> opodatkowanej kartą podatkową?
Tak, masz takie prawo. Odliczasz społeczne, a jeśli możesz to zdrowotną również. Wszelkie zapłacone składki zarówno na ubezp. społeczne jaki i zdrowotne o ile nie zostały odliczone wcześniej ( w KUP z DG, lub innym zeznaniu podatkowym). Ponieważ w Dg opodatkowanej kartą podatkową, można odliczyć tylko zapłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne ( do wysokości stawki podatku lub 7,75% ) - resztę, jesli istnieje taka opcja, rozliczasz w innym zeznaniu. Potwierdzenia zapłaty składek posiadasz i to będzie wystarczające przy ewentualnej kontroli.
> Bo gdy odliczam od podatku tylko składki zdrowotne nieodliczone w PIT 16A
> to wychodzi mi podatek do zapłaty?
w poz. 128 PIT-37 wyszła ta kwota?
na pewno dobrze wpisałeś kwoty do zeznania?
wcześniej napisałeś przychód 12808,52 i zaliczka 2309, a więc zaliczka jest obliczona ok ( założenia - działalność wykonywana osobiście ).
> Chodzi mi właśnie o rozliczenie PIT-11A. PIT 16 A został już złożony.
>
> Czy w PIT 37 mogę od przychodu z PIT 11A odliczyć opłacone w 2017 r.
> składki społeczne wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej
> opodatkowanej kartą podatkową?
Tak, masz takie prawo. Odliczasz społeczne, a jeśli możesz to zdrowotną również. Wszelkie zapłacone składki zarówno na ubezp. społeczne jaki i zdrowotne o ile nie zostały odliczone wcześniej ( w KUP z DG, lub innym zeznaniu podatkowym). Ponieważ w Dg opodatkowanej kartą podatkową, można odliczyć tylko zapłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne ( do wysokości stawki podatku lub 7,75% ) - resztę, jesli istnieje taka opcja, rozliczasz w innym zeznaniu. Potwierdzenia zapłaty składek posiadasz i to będzie wystarczające przy ewentualnej kontroli.
> Bo gdy odliczam od podatku tylko składki zdrowotne nieodliczone w PIT 16A
> to wychodzi mi podatek do zapłaty?
w poz. 128 PIT-37 wyszła ta kwota?
na pewno dobrze wpisałeś kwoty do zeznania?
wcześniej napisałeś przychód 12808,52 i zaliczka 2309, a więc zaliczka jest obliczona ok ( założenia - działalność wykonywana osobiście ).